Informatie voor artsen over GGD-testafname

De informatie op deze pagina is voor artsen die mensen met ziekteverschijnselen passend bij COVID-19 triëren en doorverwijzen naar de GGD voor een testafname.

Beoordeling & aanmelding

U beoordeelt, als arts, op basis van de LCI-richtlijn COVID-19 of iemand (die binnen de doelgroepen die getest worden valt) getest moet worden. Vervolgens vraagt u, als medicus, bij de GGD een testafname aan voor de (zorg)medewerker.

Momenteel wordt er gewerkt aan de implementatie van het registratiesysteem CoronIT om alle aanvragen via één landelijk platform te laten verlopen. Indien u gebruik maakt van dit platform kunt u hier meer informatie over CoronIT.

Bij welke GGD vraag ik aan?

Het advies is om de GGD-regio aan te houden van de woonplaats van de (zorg)medewerker . Een GGD mag ervoor kiezen om ook zorgmedewerkers te testen die in hun werkgebied werken, maar niet wonen. Een positieve uitslag moet u dan melden aan de GGD waar de zorgmedewerker woont; deze pakt het vervolg op. Wilt u weten welke GGD bij de gemeente hoort? Dit kunt u vinden op www.ggd.nl.

Bereikbaarheid GGD afdeling infectieziekten

Op de website van het RIVM is de telefonische bereikbaarheid van alle GGD’en via hyperlinks te vinden: https://lci.rivm.nl/contact.

Waar vind ik de instructie voor de aanvraag?

De instructie voor aanvraag kan worden gevonden op de website van de betreffende GGD. Daarnaast wordt er zoals aangegeven gewerkt aan een landelijk registratiesysteem: CoronIT. Vanaf het moment dat dit operationeel is zal de werkwijze verder kunnen worden geüniformeerd. De standaard vragenlijst voor triage is daarbij onderdeel van dit registratiesysteem. In het systeem kunnen aanvrager, uitvoerder en laboratoria gegevens invoeren en kunnen online afspraken worden gemaakt.
Vanaf begin mei 2020 kunnen bedrijfsartsen gebruik maken van dit systeem. Meer informatie over het verkrijgen van een account of het werken met het systeem vindt u hier.

Uitslag & duiding

De uitslag van de test komt bij u als aanvrager van de test binnen. Het is belangrijk om, binnen enkele uren na het beschikbaar komen van de testuitslag, een duiding van het testresultaat terug te geven aan de geteste persoon.

Bereikbaarheid i.v.m. noodzaak snelle terugkoppeling

Omdat het belangrijk is om binnen enkele uren na het beschikbaar komen van de testuitslag een duiding van het testresultaat terug te geven aan de geteste persoon, dient u daarvoor een bereikbaarheidsregeling op alle dagen, ook in het weekend en de avonden, te organiseren.

Informatie over CoronIT

Vanaf medio mei werken alle GGD’en en bedrijfsartsen samen in CoronIT, een registratiesysteem voor het testen op COVID-19.  Op dit moment wordt CoronIT geïmplementeerd bij de verschillende GGD’en.

Voor meer informatie over het digitale registratiesysteem CoronIT klikt u hier of op de onderstaande groene button.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op:

Informatie over CoronIT      GGD’en testen op COVID-19