Seksuele gezondheid

Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van het leven voor bijna iedereen is seksuele gezondheid een veelomvattend thema. De GGD geeft voorlichting over alle onderwerpen die eronder vallen, zoals (veilig) vrijen, anticonceptie, soa’s, sekswerkers en vrouwenbesnijdenis.

Een belangrijke taak van de GGD is het voorkomen van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en aids in de samenleving. Daar is voorlichting over seksuele gezondheid voor nodig. De GGD geeft voorlichting op scholen en asielzoekerscentra, geeft adviezen aan sekswerkers, en traint jongerenwerkers die de opgedane kennis op hun jongerennetwerk kunnen overbrengen. Ook maakt de GGD het mogelijk je te laten testen op soa’s.

De GGD is betrokken bij allerlei campagnes, zoals de Week van de Lentekriebels, en projecten zoals Nu Niet Zwanger. Nu Niet Zwanger helpt kwetsbare (potentiële) ouders de regie te nemen over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Sense

De GGD is partner van Sense. Bij Sense kan iedereen onder de 25 jaar terecht met vragen over seks, verliefdheid, relaties en alles wat erbij komt kijken. Dit kan anoniem en is gratis. Bekijk de website van Sense.

In dit filmpje zie je hoe een afspraak over anticonceptie bij het Sense spreekuur kan gaan.

Tekst gaat door onder de video.

Onbedoelde zwangerschappen

Het Nederlandse abortuscijfer behoort tot het laagste van de wereld en ook het aantal tienerzwangerschappen is in internationaal perspectief laag. Tegelijkertijd is in Nederland één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger geweest, en was 68 procent van deze zwangerschappen ook ongewenst. Onbedoeld zwanger raken is vaak en ingrijpende en emotionele gebeurtenis, waarbij de vrouw in kwestie (en haar omgeving) voor een serieuze keuze komen te staan. Daarom is de mogelijkheid om ondersteuning en zorg te kunnen bieden aan de onbedoeld zwangere vrouw (en haar partner) essentieel.

De GGD’en dragen bij aan de aanpak van onbedoelde zwangerschappen. In het regeerakkoord is hierover een afspraak gemaakt. Het kabinet heeft een zevenpuntenplan opgesteld, onder andere samen met GGD GHOR Nederland. Onderdelen uit dat plan zijn onder meer voorlichting, de Keuzehulpgesprekken onbedoelde zwangerschappen en de intensieve anticonceptiecounseling voor de meest kwetsbare vrouwen (Nu Niet Zwanger), trajecten waar GGD’en dagelijks mee bezig zijn.

De GGD’en en de bestrijding van het apenpokkenvirus (monkeypox)

23 mei 2022 Veiligheid

Op 20 mei zijn ook in Nederland de eerste besmettingen met het apenpokkenvirus bevestigd. De ziekte is inmiddels door het ministerie van VWS aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat ... Lees meer

Lees meer over

Gemeentelijke lijkschouw zwaar onder druk

15 nov 2021 Veiligheid

Op 11 november is het rapport van de IGJ met als titel ‘Gemeentelijke lijkschouw door forensisch artsen onder druk, veel zorgen op korte termijn’ naar de Tweede Kamer ... Lees meer

Lees meer over