Vaccinatie tegen het coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Om dat weer meer mogelijk te maken, moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Hieraan leveren de GGD’en een belangrijke bijdrage via testen, traceren en door te vaccineren.

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008 hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar), worden ook voor een groot deel door de professionals van de GGD’en uitgevoerd.

Coronavaccinatie

Onze professionals zijn verantwoordelijk voor de vaccinatie van miljoenen Nederlanders om het coronavirus eronder te krijgen. Wie er wanneer gevaccineerd wordt, de vaccinatiestrategie voor Nederland, is bepaald door het ministerie van VWS. Deze vaccinatieopdracht is een operatie van formaat: de GGD’en zullen dit doen zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht.

Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten, voordat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Doordat onze professionals in direct contact staan met de doelgroepen weten wij wat er bij mensen leeft en welke informatie mensen nodig hebben om te kunnen kiezen voor vaccineren. Alle kennis hierover delen wij met RIVM en het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten.

Vaccineren

Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep tot vaccinatie gehad en hebben indien gewenst één of twee prikken gekregen. Ook kinderen van 12 tot en met 17 jaar kunnen een coronavaccin krijgen. Dat heeft de Minister van Volksgezondheid besloten. De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn goedgekeurd voor vaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar.

Kinderen van 12 jaar tot en met 17 jaar kunnen dus een afspraak maken voor vaccinatie met dit vaccin, als zij dat willen. Het maken van een afspraak werkt hetzelfde als bij volwassenen, via coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen naar 0800 -7070.

Voor een vaccinatielocatie bij u in de buurt kijkt u op de website van uw regionale GGD.

Liever prikken zonder afspraak? Kijk dan op prikkenzonderafspraak.nl

Enthousiasme artsen leidt tot vacaturestop op vaccinatielocaties

Na het lanceren van de campagne Vaccineer Nederland ontvingen de GGD’en de afgelopen maanden vele berichten van artsen, die aangaven hun kennis en kunde op de vaccinatielocaties in te willen zetten. Door dit enthousiasme zijn alle vacatures met succes ingevuld. Mede dankzij hun werk en supervisie zijn de GGD’en in staat geweest om begin augustus al ruim 17 miljoen prikken te zetten.

Eerder dit jaar riep GGD GHOR Nederland, samen met de 25 GGD’en, zorgpersoneel en artsen op een steentje bij te dragen bij de bestrijding van de coronapandemie. We bedanken iedereen die gehoor gegeven heeft aan deze oproep. Nu de vacatures zijn ingevuld is de campagne Vaccineer Nederland gestopt.

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op: