Vaccinatie tegen het coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Om dat weer meer mogelijk te maken, moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Hieraan leveren de GGD’en een belangrijke bijdrage via testen, traceren en door te vaccineren.

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008 hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar), worden ook voor een groot deel door de professionals van de GGD’en uitgevoerd.

Over de coronavaccinatie

Onze professionals zijn verantwoordelijk voor de vaccinatie van miljoenen Nederlanders om het coronavirus eronder te krijgen. Wie er wanneer gevaccineerd wordt, de vaccinatiestrategie voor Nederland, is bepaald door het ministerie van VWS. Deze vaccinatieopdracht is een operatie van formaat: de GGD’en zullen dit doen zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht.

Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten, voordat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Doordat onze professionals in direct contact staan met de doelgroepen weten wij wat er bij mensen leeft en welke informatie mensen nodig hebben om te kunnen kiezen voor vaccineren. Alle kennis hierover delen wij met RIVM en het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten.

Eerste (en tweede) vaccinatie

Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep tot vaccinatie gehad en hebben indien gewenst de vaccinatie(s) gekregen. Ook kinderen van 12 tot en met 17 jaar kunnen een coronavaccin krijgen. De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn goedgekeurd voor vaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar.

Kinderen van 12 jaar tot en met 17 jaar kunnen een afspraak maken voor vaccinatie met dit vaccin, als zij dat willen. Het maken van een afspraak werkt hetzelfde als bij volwassenen, via coronavaccinatie-afspraak.nl. Meer informatie over het vaccineren van tieners is in deze link (klik hier) te lezen.

Voor een vaccinatielocatie bij u in de buurt kijkt u op de website van uw regionale GGD.

Liever prikken zonder afspraak? In veel regio’s kan dat. Kijk daarvoor op prikkenzonderafspraak.nl.

Derde vaccinatie

Ziekenhuizen en medisch specialisten hebben in 7 oktober 2021 iedereen uitgenodigd die in aanmerking komt voor een derde vaccinatie.

Met deze uitnodiging van de medisch specialist is het mogelijk om een afspraak te maken bij een GGD. Het vaccineren gebeurt vervolgens op een vaccinatielocatie, met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Liever prikken zonder afspraak? In veel regio’s kan dat. Kijk daarvoor op prikkenzonderafspraak.nl.

Boostervaccinatie

Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep voor de boostervaccinatie gehad en mogelijk de vaccinatie(s) al gekregen.

Nog geen afspraak gemaakt?
Bent u 18 jaar of ouder en wilt u een afspraak voor een boostervaccinatie maken? Dat kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn op 0800-7070.

Bij sommige GGD’en kunt u sinds kort ook zonder afspraak gevaccineerd worden. Kijk voor de actuele informatie op de website van uw GGD of op prikkenzonderafspraak.nl.

Voor meer informatie over de boostervaccinaties verwijzen we u naar www.coronavaccinatie.nl/booster.

Herhaalprik tegen corona

Mensen van 70 jaar en ouder én mensen met minder weerstand kunnen een herhaalprik tegen corona (tweede booster) krijgen. Zij krijgen drie maanden na hun laatste coronavaccinatie een uitnodiging voor een herhaalprik. Dat is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Deze mensen krijgen vanaf 26 februari een uitnodiging.

De Gezondheidsraad adviseert een herhaalprik tegen corona voor:

  • mensen vanaf 70 jaar;
  • bewoners van verpleeghuizen;
  • volwassenen met het syndroom van Down;
  • volwassenen met een ernstige immuunstoornis.

U kunt een afspraak maken via 0800-7070 of via coronavaccinatie-afspraak.nl.

Liever prikken zonder afspraak? In veel regio’s kan dat. Kijk daarvoor op prikkenzonderafspraak.nl.

Voor meer informatie en veel gestelde vragen kunt u hier terecht.

Vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Vanaf 18 januari kunt u als ouder of verzorger een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM. Hierin staat dat u uw kind, in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar, kunt laten vaccineren tegen corona. En, hoe u dit doet. Op de volgende webpagina vindt u de antwoorden op een aantal veel gestelde vragen.

Janssen

Wilt u een afspraak maken voor een eerste vaccinatie met Janssen? Of een booster met Janssen? Het is mogelijk om een afspraak te maken via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Het telefoonnummer is 0800-1295.

Novavax

Novavax is een nieuw vaccin, geschikt voor mensen die twijfelen over een inenting met een mRNA- of vector-vaccin. Of voor mensen met een relatieve contra-indicatie voor mRNA-vaccins. Het Novavax-vaccin is beschikbaar op 14 locaties. Het is mogelijk om een afspraak te maken via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Het telefoonnummer is 0800-0174.