Vaccinatie tegen het coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Om dat weer meer mogelijk te maken, moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Hieraan leveren GGD’en een belangrijke bijdrage via testen, traceren en via vaccineren.

GA HIER NAAR INFORMATIE VOOR ZORGMEDEWERKERS EN OUDEREN

 

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008 hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar), worden ook voor een groot deel door de professionals van de GGD’en uitgevoerd.

Coronavaccinatie

Onze professionals zijn onlangs van start gegaan met de vaccinatie van miljoenen Nederlanders om het coronavirus eronder te krijgen. Wie er wanneer gevaccineerd wordt, de vaccinatiestrategie voor Nederland, wordt bepaald door het ministerie van VWS. De GGD’en zijn verantwoordelijk voor het vaccineren van iedereen vanaf 18 jaar en ouder, zonder medische indicatie. Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie en niet mobiele thuiswonenden vanaf 60 jaar worden door andere partijen gevaccineerd. Dit is een operatie van formaat: de GGD’en zullen dit doen zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht.

Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten, voordat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Doordat onze professionals in direct contact staan met de doelgroepen weten wij wat er bij mensen leeft en welke informatie mensen nodig hebben om te kunnen kiezen voor vaccineren. Alle kennis hierover delen wij met RIVM en het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft.
Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten!

Vaccineren op uitnodiging

Afgelopen week hebben we geconstateerd dat iemand zich onterecht als zorgmedewerker heeft voorgedaan tijdens een bezoek aan de GGD-vaccinatielocatie in Houten. Een man had zich tijdens het maken van een afspraak voorgedaan als zorgmedewerker en een uitnodigingsbrief vervalst.

Naar aanleiding van dit incident willen wij iedereen er graag op wijzen dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn conform de vaccinatievolgorde van de Rijksoverheid. Om er zeker van te zijn dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn, wordt iedereen met een afspraak gecontroleerd. Op locatie moet u uw ID-bewijs laten zien en zorgmedewerkers moeten daarbij de uitnodigingsbrief van hun werkgever overhandigen. Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen bij u oproept. Daarom hebben wij enkele vragen op een rij gezet. Deze vindt u hier.

Vaccinatielocaties

Doordat er steeds meer vaccins beschikbaar komen, kunnen de GGD’en steeds meer mensen vaccineren de komende periode. Naar verwachting gaan de GGD’en in de loop van volgende maand zo’n 200.000 vaccinaties per week uitvoeren. De komende maanden zal het aantal vaccinaties oplopen tot vele honderdduizenden per week, als er voldoende vaccins aangeleverd worden. De GGD’en bereiden zich hierop voor, onder andere door het aantal vaccinatielocaties uit te breiden.
De kaart met vaccinatielocaties wordt steeds aangepast.

vaccinatielocaties GGD-en

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie op:

Nieuws

22 GGD’en starten eerder met vaccineren

3 jan 2021 Coronavirus

De GGD’en starten eerder dan gepland met de vaccinatie van zorgmedewerkers. De aftrap in de eerste drie regio’s blijft ongewijzigd op vrijdag 8 januari. Lees meer

Lees meer over

Alle seinen op groen voor 8 januari

31 dec 2020 Coronavirus

Alle seinen staan op groen voor de eerste corona vaccinatie in Nederland op 8 januari. Dat zegt GGD GHOR Nederland op de laatste dag van het ‘oude jaar’. Lees meer

Lees meer over