Vaccinatie tegen het coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Om dat weer meer mogelijk te maken, moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Hieraan leveren de GGD’en een belangrijke bijdrage via testen, traceren en door te vaccineren.

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008 hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar), worden ook voor een groot deel door de professionals van de GGD’en uitgevoerd.

Coronavaccinatie

Onze professionals zijn verantwoordelijk voor de vaccinatie van miljoenen Nederlanders om het coronavirus eronder te krijgen. Wie er wanneer gevaccineerd wordt, de vaccinatiestrategie voor Nederland, is bepaald door het ministerie van VWS. Deze vaccinatieopdracht is een operatie van formaat: de GGD’en zullen dit doen zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht.

Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten, voordat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Doordat onze professionals in direct contact staan met de doelgroepen weten wij wat er bij mensen leeft en welke informatie mensen nodig hebben om te kunnen kiezen voor vaccineren. Alle kennis hierover delen wij met RIVM en het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten.

Eerste (en tweede) vaccinatie

Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep tot vaccinatie gehad en hebben indien gewenst de vaccinatie(s) gekregen. Ook kinderen van 12 tot en met 17 jaar kunnen een coronavaccin krijgen. De coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn goedgekeurd voor vaccinatie van kinderen vanaf 12 jaar.

Kinderen van 12 jaar tot en met 17 jaar kunnen een afspraak maken voor vaccinatie met dit vaccin, als zij dat willen. Het maken van een afspraak werkt hetzelfde als bij volwassenen, via coronavaccinatie-afspraak.nl.

Voor een vaccinatielocatie bij u in de buurt kijkt u op de website van uw regionale GGD.

Liever prikken zonder afspraak? Kijk dan op prikkenzonderafspraak.nl

Derde vaccinatie

Ziekenhuizen en medisch specialisten hebben vanaf 7 oktober 2021 iedereen uitgenodigd die in aanmerking komt voor een derde vaccinatie.

Met deze uitnodiging van de medisch specialist is het mogelijk om een afspraak te maken bij een GGD. Het vaccineren gebeurt vervolgens op een vaccinatielocatie, met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

In ons eerdere nieuwsbericht leest u alle informatie over dit onderwerp.

Boostervaccinatie

Geplaatst op 10 januari. De GGD’en hebben de boostercampagne in de hoogst mogelijke versnelling gezet. Het aantal besmettingen is hoog en nieuwe virusvarianten ontstaan en bereiken ons land. Daarom is het belangrijk om via boosters de vaccinatiegraad te verhogen. Uiteraard naast testen, bron-en contactonderzoek en fijnmazig vaccineren.

Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep voor de boostervaccinatie gehad en mogelijk de vaccinatie(s) al gekregen.

Nog geen afspraak gemaakt?
Bent u 18 jaar of ouder en wilt u een afspraak voor een boostervaccinatie maken? Dat kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn op 0800-7070.

Bij sommige GGD’en kunt u sinds kort ook zonder afspraak gevaccineerd worden. Kijk voor de actuele informatie op de website van uw GGD.

Samenwerken
Om dit doel te realiseren, werken de GGD’en samen met defensie, het Rode Kruis, medisch-studenten, dierenartsen, oud-verpleegkundigen en oud-artsen en huisartsen in de GGD-regio’s. Ook de personele capaciteit blijft de komende weken alsmaar toenemen. Jaap Eikelboom, Programmadirecteur COVID-19: “De GGD’en hebben direct na 2 november, na het advies van de Gezondheidsraad, de door ons reeds voorbereide boostercampagne verder in gang gezet. We gaan nu in de hoogst mogelijke versnelling verder in samenwerking met alle aangesloten organisaties en deelnemers. We gaan verder in deze strijd tegen het coronavirus en leveren onze bijdrage in het volste vertrouwen dat we dit, met iedereen die met ons samenwerkt, aanpakken”. Meer informatie leest u in ons websitebericht (klik hier).

Voor meer informatie over de boostervaccinaties verwijzen we u naar www.coronavaccinatie.nl/booster.

Vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Vanaf 18 januari kunt u als ouder of verzorger een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM. Hierin staat dat u uw kind, in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar, kunt laten vaccineren tegen corona. En, hoe u dit doet. Op deze webpagina (klik hier) vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Voor wie wil helpen: klik hier!

Uit alle geledingen van de samenleving bieden mensen enthousiast hun hulp aan. Deze hulp accepteren we graag, waarbij we er tegelijkertijd voor zorgen dat al deze mensen veilig en professioneel voor ons kunnen werken. Dit is voor hen belangrijk en voor iedereen die door ons gevaccineerd wordt. In iedere regio is de behoefte aan extra menskracht verschillend. We brengen dit allemaal in kaart en zorgen ervoor dat vraag en aanbod zo goed mogelijk matchen (aanmelden kan hier).