Vaccinatie tegen het coronavirus

GGD’en staan al decennialang voor de publieke gezondheid van alle Nederlanders: wij willen dat iedereen zo gezond en veilig mogelijk kan leven. Om dat weer meer mogelijk te maken, moeten we met elkaar corona onder controle krijgen. Hieraan leveren de GGD’en een belangrijke bijdrage via testen, traceren en door te vaccineren.

Vaccineren is al jarenlang bekend terrein voor de GGD’en. Bij eerdere grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals bij de Mexicaanse griep in 2011 en de nieuwe Influenza in 2008 hebben de GGD’en meer dan een miljoen mensen gevaccineerd. De vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma (zo’n 2 miljoen vaccinaties per jaar), worden ook voor een groot deel door de professionals van de GGD’en uitgevoerd.

Over de coronavaccinatie

Onze professionals zijn verantwoordelijk voor de vaccinatie van miljoenen Nederlanders om het coronavirus eronder te krijgen. Wie er wanneer gevaccineerd wordt, de vaccinatiestrategie voor Nederland, is bepaald door het ministerie van VWS. Deze vaccinatieopdracht is een operatie van formaat: de GGD’en zullen dit doen zoals men van ons gewend is: deskundig, kosteloos en altijd met zorg en aandacht.

Wij begrijpen het heel goed wanneer mensen meer willen weten, voordat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Doordat onze professionals in direct contact staan met de doelgroepen weten wij wat er bij mensen leeft en welke informatie mensen nodig hebben om te kunnen kiezen voor vaccineren. Alle kennis hierover delen wij met RIVM en het ministerie van VWS om ervoor te zorgen dat iedereen die met vragen zit, straks de informatie krijgt die hij of zij nodig heeft. Op de dag van de vaccinatie staan onze professionals klaar om alle vragen rond de vaccinatie te beantwoorden. Want vaccineren is meer dan alleen een prik zetten.

Overzicht coronavaccinaties:

Eerste (en tweede) vaccinatie

Alle volwassenen hebben, indien gewenst, de eerste en tweede vaccinatie(s), ofwel de basisserie, gekregen. Ook kinderen van 12 tot en met 17 jaar kunnen een coronavaccin krijgen.

Kinderen van 12 jaar tot en met 17 jaar kunnen een afspraak maken voor vaccinatie met dit vaccin, als zij dat willen. Meer informatie over het vaccineren van tieners is in deze link (klik hier) te lezen.

Coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder verhoogd risico

Heeft u een gezond kind? In de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar? Dan kan uw kind een coronaprik krijgen. U kiest altijd zelf of uw kind een coronaprik krijgt. Kijk hier voor meer informatie.

Derde vaccinatie

Ziekenhuizen en medisch specialisten hebben in 2021 iedereen uitgenodigd die in aanmerking komt voor een derde vaccinatie.

Met deze uitnodiging van de medisch specialist was het mogelijk om een afspraak te maken bij een GGD. Het vaccineren gebeurde vervolgens op een vaccinatielocatie, met een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Boostervaccinatie

De boostervaccinatie is net als de herhaalprik een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden. Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep voor deze vaccinatie gehad en mogelijk de vaccinatie(s) al gekregen.

Herhaalprik tegen corona

Vanaf september 2022 heten alle prikken tegen corona die na de basisserie worden gegeven de ‘herhaalprik’. De herhaalprik helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.

De herhaalprik die in het najaar van 2022 beschikbaar is, wordt geadviseerd voor de medische risicogroep (griepgroep), bewoners van (zorg)instellingen en zorgmedewerkers. Vanaf 19 september 2022 kunnen zij op afspraak bij de GGD’en terecht voor de herhaalprik. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalprik krijgen. Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan.

Voor meer informatie en veel gestelde vragen kunt u hier terecht.

Nog geen afspraak gemaakt?
Bent u 12 jaar of ouder en wilt u een afspraak voor een vaccinatie maken? Dat kan door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn op 0800-7070. Liever een prik zonder een afspraak? Kijk dan op prikkenzonderafspraak.nl.

Prikken zonder afspraak
Wilt u liever een prik zonder een afspraak te maken? Op veel GGD -locaties kunt u ook zonder afspraak een prik halen. Dat is mogelijk voor de eerste (en tweede) vaccinatie en voor de herhaalprik. Kijk voor alle actuele informatie en openingstijden op prikkenzonderafspraak.nl.

Voor meer informatie over de coronavaccinatie verwijzen we u naar coronavaccinatie.nl.

Janssen

Wilt u een afspraak maken voor een eerste vaccinatie met Janssen? Of een herhaalprik met Janssen? Het is mogelijk om een afspraak te maken via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Het telefoonnummer is 0800-1295.

Novavax

Novavax is een nieuw vaccin, geschikt voor mensen die twijfelen over een inenting met een mRNA- of vector-vaccin. Of voor mensen met een relatieve contra-indicatie voor mRNA-vaccins. Het is mogelijk om een afspraak te maken via de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Het telefoonnummer is 0800-0174.

Meer informatie

Heeft u vragen over corona? Bel of chat met een zorgprofessional via vragenovercorona.nl.
Voor meer informatie over vaccinaties kijk op: