Tieners en vaccinaties

In Nederland heeft iedere gemeente een GGD die taken uitvoert op het gebied van publieke volksgezondheid. We willen iedereen namelijk lichamelijk en mentaal gezond houden. Er zijn veel verschillende taken en hieronder valt ook vaccineren. De GGD’en moeten vaccinaties mogelijk maken voor alle burgers van Nederland, die gevaccineerd willen worden. Wel of niet vaccineren is in ons land een persoonlijke keuze en is nooit verplicht.

Jonge mensen
GGD’en in het hele land hebben al jarenlang ervaring met het vaccineren van tieners. Dit is een brede groep jonge mensen met uiteenlopende vragen, twijfels, nieuwsgierigheden en misschien zelfs zorgen. Uiteraard zijn de vragen van 12-jarigen anders zijn dan die van 17-jarigen. Dit geldt ook voor de vragen van hun ouders of verzorgers.

Zo gaat het op locatie
Tieners die gevaccineerd willen worden kunnen met één van hun ouders of verzorgers een priklocatie van de lokale GGD bezoeken. Als zij liever alleen komen, dan mag dat ook. In zo’n geval vragen we hen wel om eerst met één van onze artsen te praten. Deze artsen zijn altijd aanwezig en zullen alle tijd nemen om zorgvuldig het gesprek aan te gaan. In deze video vertelt één van onze Utrechtse artsen Putri Hintaran hoe dat precies in zijn werk gaat.

Jongeren vanaf 12 jaar besluiten zelf
Het is belangrijk om te weten dat ook jongeren vanaf 12 jaar tot 16+ zelf besluiten of zij wel of niet gevaccineerd worden. Klik hier om te lezen hoe dat dat precies zit.

Mocht je als tiener of als ouder van tevoren al met een zorgprofessional willen bellen of chatten ga dan naar: vragenovercorona.nl.

Wil je meer weten over het belang van de coronaprik voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar klik dan op deze link van de Rijksoverheid.