Veelgestelde vragen boostervaccinatie


Wat is een boostervaccinatie?
Een boostervaccinatie is een extra prik, een stimulans, om de bescherming tegen COVID-19 op peil te brengen. Dit helpt tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus.

Wie krijgen deze booster?
Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep voor de boostervaccinatie gehad en hebben mogelijk de vaccinatie(s) ook al gekregen.

Nog geen afspraak gemaakt?
Bent u 18 jaar of ouder en wilt u een afspraak voor een boostervaccinatie maken? Dat kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn op 0800-7070.

Bij sommige GGD’en kunt u sinds kort ook zonder afspraak gevaccineerd worden. Kijk voor de actuele informatie op de website van uw GGD.

Welke vaccins worden gebruikt voor de boostervaccinatie?
Dit is voor iedereen een mRNA-vaccin, ongeacht het vaccin waarmee u eerder bent gevaccineerd. U kunt niet zelf kiezen welk vaccin u krijgt.

Wanneer krijg ik een boostervaccinatie?
Als u 60 jaar of ouder bent en thuis woont
De boostervaccinatie van 60-plussers die thuis wonen, gaat van oud naar jong. Vanaf 18 november zijn eerst de mensen van 80 jaar en ouder uitgenodigd. Zij hebben een brief van het RIVM gekregen met de mogelijkheid om een afspraak te maken voor de boostervaccinatie bij een GGD.

Alle volwassenen hebben inmiddels een oproep voor de booster gehad en hebben indien gewenst de vaccinatie(s) ook al gekregen.

Bent u 60-plus en niet in staat om naar de GGD-vaccinatielocatie te gaan? Dan bestaat vanaf januari 2022 de mogelijkheid aan huis gevaccineerd te worden door een GGD. U kunt dit aangeven bij het maken van de afspraak.

Als u 60 jaar of ouder bent en in een instelling woont
Woont u in een instelling met een medische dienst? Dan ontvangt u de uitnodiging van de instelling en de prik van uw instellingsarts. Instellingen die er klaar voor zijn starten in december met vaccineren. Instellingen die meer voorbereidingstijd wenselijk vinden, starten in januari 2022.

Woont u in een instelling zonder medische dienst? Dan ontvangt u vanaf januari 2022 de uitnodiging van uw instelling. De betreffende GGD komt naar uw instelling toe om een boostervaccinatie te geven.

Onder instellingen vallen verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, revalidatiecentra, GGZ-instellingen en instellingen voor beschermd wonen.

Hoe maak ik een afspraak bij één van de GGD’en?
Bent u 18 jaar of ouder en wilt u een afspraak voor een boostervaccinatie maken? Dat kan online via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen met de Landelijke Afsprakenlijn op 0800-7070.

Bij sommige GGD’en kunt u sinds kort ook zonder afspraak gevaccineerd worden. Kijk voor de actuele informatie op de website van uw GGD.

Kan ik ook online inplannen?
Ja. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Kan ik ook naar prikken zonder afspraak?
Ja, dat kan. Bij sommige GGD’en kunt u sinds kort ook zonder afspraak gevaccineerd worden. Kijk voor de actuele informatie op de website van uw GGD.

Welk vaccin krijg ik?
De boostervaccinatie is een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. U kunt niet zelf kiezen welk vaccin u krijgt.

  • Heeft u de eerste vaccinaties met BioNTech/Pfizer of Moderna gehad? Dan krijgt u een van deze twee vaccins nu als booster.
  • Heeft u de eerste vaccinaties met AstraZeneca gehad? Dan krijgt u een booster met BioNTech/Pfizer of Moderna.
  • Heeft u de eerste vaccinatie met Janssen gehad? Dan krijgt u een booster met BioNTech/Pfizer of Moderna.

Kan ik dezelfde bijwerkingen verwachten als de vorige keer?
Na iedere vaccinatie kan het zijn dat u bijwerkingen ervaart. Bijvoorbeeld pijn op de prikplek, vermoeidheid en koude rillingen, hoofdpijn of spier- en gewrichtspijn. Lees hier meer over de bijwerkingen van de coronavaccins.

Hoeveel tijd moet er tussen de laatste vaccinatie(s) en de boostervaccinatie zitten?
De boostervaccinatie moet in ieder geval 3 maanden na de laatste coronavaccinatie gegeven worden. Heeft u corona gekregen na uw eerste vaccinatie(s)? Dan moeten er 3 maanden tussen uw besmetting en de boostervaccinatie zitten.

Blijft mijn coronatoegangsbewijs wel geldig?
Als u een boostervaccinatie krijgt, blijft uw coronabewijs gewoon geldig. Zowel uw coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als uw coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. U hoeft dus niet opnieuw 2 weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen.

Is de booster hetzelfde als de derde prik?
Nee, een derde vaccinatie is niet hetzelfde als een boostervaccinatie. Voor de meeste andere mensen bestaat de basisvaccinatie uit 1 of 2 prikken. Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Zij hebben die nodig om goed beschermd te zijn tegen ernstige ziekte of sterfte door corona. Daarmee is een 3e prik voor patiënten met een ernstige afweerstoornis iets anders dan een boostervaccinatie (een extra afweerprikkel) voor de rest van de mensen.

Wat als ik nog vragen heb?
Als u meer wilt weten over de boostervaccinaties, kijk dan hier of op deze pagina van het RIVM. Uiteraard kunt u voor advies ook altijd terecht bij uw huisarts of medisch specialist.

Lees meer over ons werk: