Veelgestelde vragen over kindervaccinaties

Vanaf 18 januari kunt u als ouder of verzorger een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM. Hierin staat dat u uw kind, in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar, kunt laten vaccineren tegen corona. En, hoe u dit doet. Op deze webpagina vindt u de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Is een vaccinatie voor mijn kind verplicht?
De keuze voor een coronavaccinatie is vrijwillig. Dit geldt voor vaccinaties voor uzelf en voor vaccinaties voor uw kind. U beslist dus zelf of u dit wel of niet wilt. De meeste kinderen hebben weinig klachten als zij besmet raken met het coronavirus. Maar sommige kinderen worden wel ernstig ziek en moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ik twijfel of ik wel een vaccinatie voor mijn kind wil. Kan ik met een zorgprofessional praten?
U kunt terecht bij vragenovercorona.nl en bellen met 0800-7707707.

Mijn (ex) partner en ik verschillen van mening over de vaccinatie van ons kind. Wat nu?
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie krijgt u daarom eerst de vraag of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op de GGD-locatie blijkt dat dit niet zo is, zal de betreffende GGD niet vaccineren. U krijgt dan een brief mee met informatie over wat u in dit geval kunt doen.

Hoe maak ik een afspraak voor mijn kind?
In de informatie van het RIVM staat het telefoonnummer van de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn. Voor actuele openingstijden van deze telefoonlijn kijkt u op www.vragen.coronatest.nl/openingstijden. Zorg dat u het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind bij de hand hebt. Dit staat in het paspoort, op de ID-kaart, of op de polis van de zorgverzekering.

Kunnen we snel terecht?
De GGD’en hebben veel tijdsloten opengesteld voor de kinderen, dus u kunt met de callcentermedewerker een datum kiezen op een locatie die voor u handig is. Dat kan vaak al binnen een paar dagen. Let op: kinderen die corona hebben gehad, moeten na hun positieve testuitslag 12 weken wachten op een vaccinatie.

Welk vaccin krijgt mijn kind?
Een basisvaccinatie bestaat uit twee prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

Waar vind ik meer informatie over het vaccin?
Er staat uitgebreide informatie op deze webpagina van de Rijksoverheid  en op deze website van het RIVM.

Hoeveel tijd moet er tussen de vaccinaties zitten?
Tussen de eerste en de tweede prik zitten acht weken voor een optimale bescherming. Als uw kind ook nog andere vaccinaties krijgt, moet dat twee weken voor of twee weken na de coronavaccinatie gebeuren.

Mijn kind heeft pas corona gehad. Maakt dat nog uit?
De Gezondheidsraad kwam op woensdag 19 januari met een aangepast advies over het vaccineren van kinderen. Ouders die hun kinderen van 5 tot en met 11 jaar laten vaccineren, doen dit soms uit de overweging om MIS-C te voorkomen. Dit is een zeldzame maar ernstige ontstekingsziekte, die kinderen na het doormaken van corona kunnen ontwikkelen. Uit nieuwe onderzoeksresultaten blijkt nu dat kinderen die eerder corona hebben doorgemaakt, daar al een goede bescherming tegen hebben. Maar een kind vaccineren, uit andere overwegingen, kan nog altijd. Bijvoorbeeld omdat bij het kind sprake is van een ziekte of behandeling waardoor de afweer sterk is afgenomen of het voorkomen van besmettingen bij kwetsbare huisgenoten of andere dierbaren.

Voor kinderen die corona hebben doorgemaakt, maar zich toch nog graag willen laten vaccineren, is 1 vaccinatie voldoende. Deze moet minimaal 12 weken na de besmetting worden gegeven.

Voor kinderen die in december 2021 al door hun specialist zijn uitgenodigd omdat zij onder de groep ‘hoog medisch risico’ vallen blijft het advies om twee vaccinaties te halen gelden. Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM of informeer bij de specialist van uw kind.

Mijn kind wordt binnenkort geopereerd onder narcose, moet ik daar rekening mee houden?
Plan de vaccinatie minimaal twee dagen voor of na de operatie. Staat er al een vaccinatie gepland? Dan kunt u de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn bellen om de afspraak van uw kind te verzetten.

Wat moet ik meenemen naar de afspraak?
Neem alstublieft uw eigen identiteitsbewijs mee naar de afspraak. Het dragen van een mondkapje is verplicht op de vaccinatielocatie. Het is ook handig als u van tevoren alvast de gezondheidsverklaring voor uw kind invult. Die kunt u geprint meenemen. Of digitaal ingevuld, bijvoorbeeld op uw telefoon of tablet. Als dat niet lukt kunt u ook op de locatie de verklaring invullen. In de afspraakbevestiging die u per e-mail heeft gekregen, vindt u nog meer belangrijke informatie over wat u moet weten en meenemen.

Is een DigiD verplicht?
Voor de leeftijdsgroep 5- tot en met 11-jarig kunt u alleen telefonisch een afspraak maken. Een DigiD-inlogcode is dus niet verplicht. Iedereen vanaf 12 jaar die online een afspraak maakt, heeft wel een DigiD nodig.

Mijn kind is bang voor prikken, wat kan ik doen?
De medewerkers die de kinderen prikken, weten wat ze doen en hoe zij uw kind op het gemak kunnen stellen. We hebben ergens anders op onze website meer informatie verzameld. Zie prikangst bij kinderen. Daar staan ook tips voor u als ouder.

Krijg ik een bewijs dat mijn kind is gevaccineerd?
De GGD waar u heengaat voor de vaccinatie, regelt dat u een papieren vaccinatieregistratiekaart krijgt.

Is er voor kinderen ook een QR-code?
Ja, maar die wordt in Nederland niet gebruikt voor kinderen jonger dan 13 jaar. In andere landen kan er wel naar worden gevraagd. U kunt met het DigiD van uw kind een QR-code aanmaken in de Coronacheck-app. Lees meer: DigiD aanvragen.

Ik heb een medische vraag, waar kan ik terecht?
U kunt medische vragen het beste bespreken met uw arts of medisch specialist. U kunt ook terecht bij de Medische Informatielijn Vaccineren van de GGD via 0800-7040.