GGD’en zetten 20.000.000e prik tegen covid-19

GGD’en zetten 20.000.000e prik tegen covid-19

NieuwsCoronavirus

In Nederland wordt vandaag (dinsdag 5 oktober) de 20 miljoenste coronavaccinatie gezet door de GGD’en. Dit maakte GGD GHOR Nederland voorzitter André Rouvoet zojuist bekend in het NPO-1 radioprogramma Spraakmakers. Rouvoet: “Dit is een zeer indrukwekkend cijfer, een prestatie om trots op te zijn. Op het moment dat wij gevraagd werden mensen te vaccineren tegen covid-19 zetten wij binnen enkele weken de eerste prik. We stonden voor een megaoperatie. Met de inzet van duizenden medewerkers staan we vandaag op dit punt. We hebben nog steeds maar één doel voor ogen. En dat is deze pandemie bestrijden; de strijd tegen het virus winnen. Want we weten waarvoor we het doen en dan is het heel dankbaar werk”.  

Van grootschalig naar maatwerk
Tijdens de piek van de vaccinatiecampagne werden rond de 1,5 miljoen prikken per week gezet en stonden de GGD’en klaar om 2 miljoen prikken per week te zetten. Deze week staan er 65.619 afspraken gepland. Vrijwel iedereen die zich heeft gemeld om geprikt te worden, is op een van de vaccinatielocaties van de GGD’en langs geweest. Verreweg de meeste prikken die nu worden gezet, zijn bij jongeren in de leeftijdscategorie tussen 12 en 20 jaar. Inmiddels is de massavaccinatie overgegaan naar regionaal maatwerk in specifieke wijken/gebieden of onder specifieke doelgroepen, zodat mensen via informatievoorziening zelf een weloverwogen keuze kunnen maken om zich al dan niet te laten vaccineren. In totaal zijn in Nederland nu 23,5 miljoen vaccinacties gezet. Los van de 20 miljoen prikken door de GGD’en zijn de andere 3,5 miljoen prikken gezet door huisartsen en ziekenhuizen. 

Derde vaccinatie
Vanaf woensdag 6 oktober ontvangt een specifieke groep mensen met een ernstige afweerstoornis (immuun gecompromitteerd) een uitnodiging voor een derde vaccinatie tegen covid-19 via het ziekenhuis waar zij in behandeling zijn. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Alleen mensen met een uitnodiging kunnen een derde vaccinatie halen bij de GGD’en. Naar verwachting komen hiervoor 200.000-400.000 mensen in aanmerking.  

De Gezondheidsraad vindt het nu nog niet nodig dat de overige bevolking een boostervaccin krijgt. De GGD’en zorgen voor een blijvende basis-infrastructuur zodat covid-19-vaccinatie voor iedereen toegankelijk en bereikbaar blijft voor als dat nodig is. 

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne