Jeugd

Jeugd

Jeugd

Ieder kind in Nederland heeft het recht om gezond op te groeien. Daarom hebben GGD’en extra aandacht voor preventie bij de jeugd, bijvoorbeeld via de jeugdgezondheidszorg en toezicht op de kinderopvang. GGD-professionals ondersteunen ouders van kinderen tot 18 jaar bij het gezond en veilig laten opgroeien van hun kind. Want een goed begin is het halve werk: effectieve preventie begint bij de jeugd en zorgt ervoor dat de kans op toekomstige gezondheidsproblemen afneemt.

Gezond opgroeien

Jeugdartsen en -verpleegkundigen van de GGD’en zien kinderen en hun ouders bij het consultatiebureau, op school en bij het halen van vaccinaties. Gezond en veilig opgroeien is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Ook voor deze kinderen zijn de GGD’en er. Bijvoorbeeld als zij te maken hebben met armoede, obesitas of mentale klachten. Samen met partners werken GGD’en binnen programma’s als Kansrijke Start en Gezonde School aan een optimale kans op een goede toekomst voor alle kinderen. Ook houden GGD’en toezicht op de kinderopvang.

Toekomst

Investeringen in de eerste levensjaren van een kind dragen het meeste bij aan het terugdringen van gezondheidsachterstanden. GGD GHOR Nederland adviseert daarom de preventieve jeugdgezondheidszorg in nauwe samenhang met het onderwijs en de kinderopvang te versterken. Zo werken we aan een gezonde generatie in 2040.

Binnen dit onderwerp

Image about: JGZ preventieagenda

JGZ preventieagenda

Met de JGZ-Preventieagenda bundelen ActiZ Jeugd, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en GGD GHOR Nederland hun kennis en kunde ...

Bekijk onderwerp
Lees meer over JGZ preventieagenda
Image about: Rijksvaccinatieprogramma

Rijksvaccinatieprogramma

In Nederland vinden we een goede start voor ieder kind essentieel. Daarom is er het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma ...

Bekijk onderwerp
Lees meer over Rijksvaccinatieprogramma