Beginnen met boostervaccinaties: kijk mee met de voorbereidingen van de GGD’en

Beginnen met boostervaccinaties: kijk mee met de voorbereidingen van de GGD’en

NieuwsCoronavirus

GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en werken met man en macht aan de boostervaccinaties: de extra prik voor een goede bescherming tegen corona. Dat betekent heel wat voorbereidend werk. Van personeel werven en locaties openen tot vaccins verspreiden en aanpassingen aan systemen. Kijk in dit artikel mee in het voorbereidende werk van de GGD’en.

Feiten & cijfers
Op 2 november kondigde minister Hugo de Jonge in een persconferentie aan dat Nederland begint met boostervaccinaties. Dit is een extra prik die zorgt voor extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames door covid-19. In eerste instantie is deze prik bedoeld voor 60-plussers en zorgmedewerkers.

Tot afgelopen juni vaccineerden de GGD’en zo’n 1,5 miljoen mensen per week. In oktober waren dat er nog ‘maar’ 100.000 per week. De maatschappij ging steeds verder open. XL-locaties zoals sporthallen en evenementenlocaties werden weer in gebruik genomen waarvoor ze bedoeld zijn: wedstrijden en evenementen. Veel tijdelijke medewerkers uit het vaccinatietraject – op de locaties en in het callcenter – keerden terug naar hun oorspronkelijke baan. Bijvoorbeeld in de horeca en in de evenementenbranche. Waar de capaciteit bij de GGD’en tot voor kort dus werd aangepast op een teruglopende vraag, is het nu weer zaak om zo snel mogelijk op te schalen.

Personeel
Bij de covid-19 programma organisatie van GGD GHOR Nederland sluiten vrijwel dagelijks nieuwe collega’s aan. Tientallen mensen werken hier samen om de boostercampagne in goede banen te leiden. De regionale GGD’en werven op volle kracht extra personeel voor op de vaccinatielocaties. Denk aan prikkers, artsen, beveiligers, hosts, administratief medewerkers en toezichthouders. Ook bij het landelijk callcenter staan vacatures open. Van de huidige 7500 medewerkers zijn er nu 3500 beschikbaar voor vaccineren, maar daar komen er meer bij. Het personeel dat nu nieuw instroomt in het boostertraject, met name op de locaties en bij de callcenters, leiden we met spoed op.

Administratie, ICT & communicatie
Om ervoor te zorgen dat mensen straks makkelijk hun vaccinatie kunnen inplannen, moet GGD GHOR Nederland nu al veel administratieve en technische handelingen verrichten. We ‘verbouwen’ bijvoorbeeld het portaal voor het online inplannen van afspraken, zodat deze vanaf de startdatum geschikt is om boostervaccinaties in te plannen. Informatie zoals de datums van vaccinaties en welke vaccins er zijn gebruikt, moet goed worden vastgelegd in andere systemen, bijvoorbeeld om te zorgen dat de QR-codes in de CoronaCheck-app goed blijven werken. Dit vraagt om veel technische aanpassingen, waarbij de GGD’en volop rekening houden met databeveiliging en privacywetgeving.

Wij zijn druk bezig met uitgebreide planningen en schema’s, zodat niemand straks in guur en koud weer in een wachtrij voor een vaccinatielocatie komt te staan.

Ondertussen draaien ook de communicatiemedewerkers op volle kracht. Bijvoorbeeld om aangepaste gezondheidsverklaringen te maken speciaal voor de boosters. Hiernaast zorgen zij voor nieuwe uitnodigingsbrieven, afspraakbevestigingen, belscripts, sms-berichten en alles wat meer nodig is om mensen volledig geïnformeerd op de vaccinatielocaties te krijgen.

Locaties & spullen
De boostercampagne vindt niet alleen plaats op locaties van de GGD’en, maar ook in zorginstellingen zonder medische dienst en bij mensen aan huis. Deze trajecten vragen maatwerk en zijn arbeidsintensief. Wij zijn bijvoorbeeld druk bezig om planningen te maken en alle logistiek hieromheen te organiseren. Denk hierbij aan het vervoer en opslag van vaccins, werkplanningen en afspraken met zorginstellingen.

Alle regio’s hebben intussen locaties gevonden of heropend om te starten met de extra vaccinaties. Er zijn al tientallen locaties definitief vastgelegd en we doen ons best om er nog een paar extra te krijgen. Op de locaties zijn ook spullen nodig. Heel veel spullen. Die worden op dit moment uit de opslag gehaald, waar nodig aangeschaft, en verspreid over de locaties. Denk hierbij aan stoelen, balies, computers en printers. Maar ook medische benodigdheden, toiletartikelen en informatieve flyers.

En dan zijn er – last but nog least – nog miljoenen vaccins nodig. Gekoeld en wel. We werken intensief samen met het logistiek coördinatiecentrum van het RIVM om de priklocaties op de juiste momenten van de juiste vaccins te voorzien. Nederland heeft momenteel voldoende vaccins beschikbaar, dus het is nu zaak om ervoor te zorgen dat we die tijdig op de juiste locaties hebben, zonder dat er lokale tekorten of overschotten ontstaan. Dat betekent: plannen, plannen en nog eens plannen.

Image about: Vluchtelingen Oekraïne

Vluchtelingen Oekraïne

De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...

Lees meer
Lees meer over Vluchtelingen Oekraïne