Dr. Hilmar Bijma benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderwensverkenning

Dr. Hilmar Bijma benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderwensverkenning

NieuwsJeugd

Het college van bestuur van de Universiteit voor Humanistiek heeft dr. Hilmar Bijma benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderwensverkenning. GGD GHOR Nederland heeft deze bijzondere leerstoel ingesteld voor het programma Nu Niet Zwanger.

Bijma zal als bijzonder hoogleraar Kinderwensverkenning onderzoek stimuleren en initiëren naar de uitdagingen en behoeften van mensen in kwetsbare omstandigheden rondom een kinderwens, de ondersteuning die hen geboden kan/moet worden en de rol van hulpverleners. Ook richt ze zich op beleidsaanbevelingen om mensen te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over hun kinderwens. Ze zal hierbij onder andere de uitkomsten van het GGD GHOR Nederland-programma Nu Niet Zwanger, dat gefinancierd wordt door het ministerie van VWS, onderzoeken.

Hilmar Bijma is gynaecoloog-perinatoloog in het Erasmus Medisch Centrum, met als aandachtsgebied zwangerschap in kwetsbare situaties: “In mijn werk en onderzoek zie ik hoe moeilijk het voor mensen in kwetsbare omstandigheden kan zijn om tot bewuste keuzes te komen over kinderwens en ouderschap. Ik kijk er naar uit om als bijzonder hoogleraar een bijdrage te leveren aan meer kennis en bewustwording over dit thema.”

GGD GHOR Nederland is blij met de aanstelling van Bijma. Ton Coenen, directeur GGD GHOR Nederland: “Door wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek te doen kunnen we de praktijk van het programma Nu Niet Zwanger verder ondersteunen en de bewaking van de kwaliteit bevorderen. Dit is een belangrijke stap in de borging van het programma in de gemeenten en instellingen.”

Image related to to

Over Hilmar Bijma
Dr. Hilmar Bijma werkt sinds 2015 als gynaecoloog-perinatoloog bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC met als aandachtsgebied zwangerschap in kwetsbare situaties. Ze studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen en aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde aan de Erasmus Universiteit op gedeelde besluitvorming bij diagnose

van aangeboren aandoeningen van het (ongeboren) kind tijdens de zwangerschap en is opgeleid tot gynaecoloog in het Rotterdams Gynaecologen Opleidings Cluster. Zij doet onderzoek naar hoe de kennis over de invloed van kwetsbare omstandigheden voor, tijdens en na de zwangerschap ingezet kan worden voor vernieuwing van zorg en maatschappelijke impact.

Over de leerstoel
Kwetsbare omstandigheden kunnen het moeilijk maken om bewuste keuzes te maken rondom kinderwens en ouderschap. Dit kan leiden tot een ongewenste zwangerschap of tot een zwangerschap waarbij ongunstige factoren invloed hebben op de ontwikkeling van het (ongeboren) kind en gezondheid van de ouder. Hulpverleners die betrokken zijn bij mensen in kwetsbare omstandigheden hebben een cruciale rol in het bespreekbaar maken van een eventuele kinderwens, zodat mensen meer en beter regie kunnen nemen over de eigen kinderwens. Denk aan het beschermen tegen een zwangerschap via goede anticonceptiezorg en/of voorbereiden op een zwangerschap via preconceptiezorg.

Over het programma Nu Niet Zwanger
Nu Niet Zwanger ondersteunt hulpverleners om samen met hun cliënten een open en eerlijk gesprek aan te gaan over (actuele) kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Hierdoor kunnen mensen (m/v) in kwetsbare omstandigheden meer en beter regie nemen over de eigen kinderwens. De leeropdracht voor de komende jaren richt zich op het normaliseren van kinderwensverkenning bij mensen in kwetsbare omstandigheden. Nu Niet Zwanger wordt gefinancierd door het ministerie van VWS en valt onder GGD GHOR Nederland. Expertisecentrum seksualiteit Rutgers werkt mee als expert in het projectteam.