Drukste week voor coronatests tot nu toe

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Drukste week voor coronatests tot nu toe

NieuwsCoronavirus

Wekenlang schommelde het aantal Nederlanders dat zich liet testen op corona tussen de tien-en twaalfduizend per dag. Zorgelijk, omdat meer mensen dagelijks corona verschijnselen zoals een verkoudheid, lichte koorts of loopneus hebben. De afgelopen tien dagen is die trend doorbroken. Veel meer mensen met klachten laten zich testen. 

Afgelopen week was de drukste week voor coronatests voor de GGD’en sinds de start op 1 juni. In de week van 18 t/m 25 juli werden er 111.764 testen afgenomen. Een toename van 25 procent ten opzichte van de week ervoor. Kijken we naar het verloop van de week, dan wordt duidelijk dat er iedere dag duizend testen meer worden afgenomen. Waarbij de weekenddagen net zo druk aan het worden zijn als de weekdagen, waar deze voorheen een stuk rustiger waren. De komende week zal moeten blijken of deze trend zich doorzet.

Sjaak de Gouw, portefeuillehouder infectieziektebestrijding bij GGD GHOR Nederland: “Lange tijd bleef het aantal afgenomen testen sterk achter bij de prognoses. Daar lijkt een einde aan gekomen. Gelukkig laten steeds meer mensen zich testen. Dat is cruciaal om verdere verspreiding te kunnen voorkomen.”

De exacte reden van de huidige toename zal hopelijk blijken uit onderzoek door de RIVM gedragsunit. De stijging in testaanvragen lijkt veel groter dan op basis van de stijging van het aantal besmettingen verwacht kon worden. Mede omdat de vraag in sommige regio’s sneller dan gemiddeld toenam, lukt het nog niet overal om iedereen binnen 24 uur in de buurt te laten testen.

“Waar iemand die getest wil worden normaliter dezelfde of de volgende dag getest kan worden, komt het nu voor dat de test binnen twee dagen wordt afgenomen. Dat is langer dan wij willen, maar het kost simpelweg tijd om zo’n grote toename te verwerken. En natuurlijk is het lastiger om je aan de voorschriften te houden als je langer moet wachten, maar doe het wel. Zo voorkom je dat je anderen besmet.” aldus De Gouw.

Opschalen is maatwerk

Opschaling is maatwerk; elke GGD-regio houdt de ontwikkelingen binnen de regio nauwgezet in de gaten en schaalt op (en ook weer af) als de situatie daarom vraagt. Tegelijkertijd werken de vijfentwintig GGD’en nauw samen. Zo is uitwijken naar regio’s waar het minder druk is mogelijk voor mensen die verder willen en kunnen reizen. Ondertussen wordt er gewerkt aan meer aanbod, zo komen er meer testlijnen en worden openingstijden verruimd. Daarnaast blijft de planning om het aanbod voor de herfst, als er volgens de prognoses veel meer mensen met luchtwegklachten zijn, structureel te verhogen.

Aantallen

# coronatests dat is afgenomen

1 t/m 7 juni

49.228

8 t/m 14 juni

57.501

15 t/m 21 juni

61.939

22 t/m 28 juni

61.598

29 juni t/m 5 juli

67.758

6 juli t/m 12 juli

75.547

13 t/m 19 juli

88.886

20 t/m 26 juli

111.764

Totaal 1 juni t/m 26 juli

574.221

Toelichting bij de cijfers

  • Deze cijfers gaan over de door de GGD’en geteste personen. Daarnaast worden door anderen (o.a. huisartsen en ziekenhuizen) ook testen uitgevoerd.
  • Op het dashboard coronavirus van de rijksoverheid vindt u meer cijfers over het coronavirus, onder andere het aantal positief geteste personen in Nederland.