Een bewogen jaar bij GGD GHOR Nederland

Een bewogen jaar bij GGD GHOR Nederland

NieuwsCoronavirus

“Het was een hele steile leercurve”

Eind 2019 doken er voor het eerst berichten op over ‘een virus in China’. Kim Roetert, senior communicatieadviseur bij GGD GHOR Nederland dacht: “Dat virus, dát doe ik wel”. Al snel werd echter duidelijk dat dit niet zomaar ‘een virus’ was.

‘Kim Corona’ werd ze door haar communicatiecollega’s genoemd. Senior communicatieadviseur Kim Roetert zou de communicatie rond dat nieuwe virus wel even gaan doen, niet wetende wat voor invloed corona op het dagelijks leven en op de wereld zou hebben. Een jaar later is Kim terug bij haar reguliere taken en blikt ze terug op een bewogen jaar.

“Ik werkte net een half jaar bij GGD GHOR Nederland in een team dat op dat moment bestond uit zeven communicatieadviseurs”, vertelt Kim.
“Mijn pakket bestond uit verschillende onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de omgevingsvisie, het Rijksvaccinatieprogramma en ook infectieziektebestrijding. Toen de eerste berichten opdoken over een virus in Wuhan wisten we meteen dat we daar iets mee moesten, maar op dat moment was het nog niet zo’n groot onderwerp.”

Dat veranderde meteen nadat in januari 2020 duidelijk werd dat het coronavirus van mens tot mens overdraagbaar was. Kim: “Toen was het meteen alle hens aan dek. Binnen een paar dagen gingen we van één bericht op onze site zetten, naar 24 uur per dag aandacht voor het coronavirus. Dat ging heel hard.”

Steile leercurve

“Normaal kreeg ik één of twee persvragen per dag, maar opeens werden we volledig overspoeld met vragen, vele tientallen per dag”, vertelt Kim. “We kregen niet alleen veel telefoontjes van journalisten, maar ook veel vragen vanuit de 25 GGD-regio’s en van bijvoorbeeld een burgemeester. We maakten dagelijks updates voor de Directeuren Publieke Gezondheid en de communicatieadviseurs van de GGD’en over wat er elke dag gebeurde. En dat alles ging ’s avonds en ook in het weekend gewoon door.

Tijdens het begin van de coronacrisis waren nog veel dingen onduidelijk. Hoe dodelijk was het virus? Hoe makkelijk is het overdraagbaar? Pas gaandeweg de crisis werd het antwoord op die vragen duidelijker. Ook organisatorisch was het in het begin nog even zoeken.

Kim: “We hadden vanuit GGD GHOR Nederland in het begin al veel contact met het RIVM, de Rijksoverheid en de 25 GGD’en, maar het was toen echt zien te achterhalen wie wat communiceerde. Al heel snel gingen we van improviseren naar nieuwe protocollen, waardoor iedereen wist wat hij moest doen. Het werd in recordtempo georganiseerd. Het was een hele steile leercurve.”

Maar ook de veranderingen in de coronapandemie gingen snel, vertelt Kim. “Voor ons veranderde alles in rap tempo. We hadden eerst het bron- en contactonderzoek, maar al snel kwam daar ook het testen bij en later ook de vaccinaties. Elke verandering in het testbeleid of de vaccinatiestrategie die het ministerie bedacht, betekende voor ons dat we in een recordtempo weer nieuwe communicatie-uitingen maakten en duizenden mensen door het land bijschoolden.”

Bevreemdend

Omdat het reguliere werk al die tijd bleef liggen, was aanvankelijk afgesproken dat Kim na de zomer van 2020 terug zou gaan naar haar oude werkzaamheden. Kim: “De afdeling communicatie was inmiddels uitgebreid tot 25 mensen, maar ruimte om mijn reguliere werk op te pakken was er nog steeds niet.” En dus ging ze door met corona.

“Het was een hele bevreemdende tijd”, blikt Kim terug. “Normaal gesproken duurt een crisis een paar weken, maar met corona bleef het maar doorgaan. Er is altijd wel wat aan de hand en je bent alleen maar bezig met het virus. We waren maandenlang tot middernacht aan het werk.”

 

“Je houdt het vol omdat je allemaal met elkaar werkt aan hetzelfde doel. De verbondenheid met elkaar is heel groot en er is in tijden van crisis veel mogelijk. Maar de gevolgen hiervan voor mijn privéleven, mijn gezin, waren een jaar lang groot.”

Afkicken

Na ruim een jaar is Kim sinds kort eindelijk weer terug bij haar reguliere werk, al was dat wel even wennen. “Ik moest echt afkicken. Ik voelde me opeens zo nutteloos. Ik miste de adrenaline. Ik zie dat ook bij andere collega’s die terug zijn gegaan naar hun reguliere taken.”

Inmiddels is Kim blij dat ze terug is bij haar ‘normale’ werk.
“Er lag een hele lijst aan dingen die moesten gebeuren. Veel dingen zijn een jaar stil blijven liggen. GGD GHOR Nederland is als organisatie nu vooral bekend door corona, maar ik wil nu ook laten zien wat we nog meer aan preventie doen, bijvoorbeeld rondom jeugdgezondheidszorg, een rookvrije omgeving, seksuele gezondheid of overgewicht. Of neem de Rijksvaccinatie-prikken. Ook die worden meestal door GGD’en gezet.”

En alle kritiek op de GGD? Heeft dat nog een impact gehad?
Kim: “Er is veel gemopperd op de GGD en er gaan altijd dingen mis. Maar tegelijkertijd denk ik: Doe het maar eens! Van 0 naar ruim 10 miljoen testen en van een paar bron- en contactonderzoeken naar 10.000 per dag. Ik ben vooral gewoon heel trots op de monsterprestatie we geleverd hebben.”