EPH-Conference: “Voor een sterke publieke gezondheidszorg zijn voldoende en gemotiveerde professionals nodig”

EPH-Conference: “Voor een sterke publieke gezondheidszorg zijn voldoende en gemotiveerde professionals nodig”

NieuwsInfectieziektebestrijding

Tijdens de European Public Health (EPH) Conference in Lissabon presenteerde Neelke Krijgsman, projectleider infectieziektebestrijding (IZB) bij GGD GHOR Nederland, aan internationale collega’s de resultaten van een onderzoek dat zij samen met haar collega Marije Hop heeft uitgevoerd. Dit onderzoek, wat gehouden is onder GGD-medewerkers, waaronder artsen, doktersassistenten en verpleegkundigen, richtte zich op loopbaanperspectieven en werkplezier binnen de zorg. Krijgsman: “We hebben hen gevraagd: Wat vinden jullie belangrijk als het gaat om je loopbaanperspectief en carrière? Wat helpt hierbij en wat juist niet?”

“Voor een sterke publieke gezondheidszorg zijn voldoende en gemotiveerde professionals nodig”, vervolgt Krijgsman. “Echter is er al jaren een tekort aan IZB-professionals en GGD’en zijn structureel onderbezet. Om de kwaliteit en professionaliteit binnen de IZB te bewaken en in de toekomst beter het hoofd te kunnen bieden aan pandemieën, is het noodzakelijk dat de GGD’en beter aansluiten op de wensen voor loopbaanperspectief van professionals. Middels onderzoek en het daarmee opgehaalde inzicht in verschillende bevorderende en belemmerende factoren, hebben GGD’en handvatten om gerichter en effectiever stappen te zetten in het binden, boeien en behouden van professionals.”

Neelke Krijgsman geeft een presentatie tijdens de EPH-Conference in Lissabon.

Krijgsman: “We hebben uiteindelijk een handreiking gemaakt met onze bevindingen en praktische tips opgesteld voor oplossingen. Het is een document dat breed inzetbaar is binnen de infectieziektebestrijding en ook andere GGD-afdelingen kan ondersteunen.” Deze handreiking is vertaald naar het Engels en beschikbaar via een QR-code. Zo kunnen internationale collega’s de tips en inzichten uit de handreiking meteen inzetten als ze de QR-code scannen. Het delen van deze handvatten is volgens haar belangrijk, vooral in een tijd waarin personeelskrapte in de zorg een wereldwijd probleem is. “We zien dat er niet alleen in Nederland, maar door heel Europa en eigenlijk zelfs wereldwijd een tekort aan zorgpersoneel is. Deze conferentie, georganiseerd door de EPH Conference Foundation and the European Public Health Association (EUPHA), biedt de mogelijkheid om informatie van andere landen te verzamelen, zodat we van elkaar kunnen leren.”

Voor Krijgsman biedt het congres in het algemeen een breder perspectief op verschillende thema’s. “Je spreekt je Nederlandse collega’s regelmatig, maar tijdens de EPH-Conference heb je een veel bredere blik. Er komen ongeveer 3.000 mensen naar het congres en er zijn sessies over allerlei onderwerpen. De internationale setting is een verfrissende ervaring en draagt bij aan het aanscherpen van ideeën en plannen voor de toekomst.” Hieraan voegt ze toe: “Het is verrijkend om te horen hoe andere landen soortgelijke uitdagingen aanpakken en om nieuwe ideeën op te doen die onze eigen initiatieven kunnen versterken.”

Met haar presentatie op de EPH-Conference hoopt Krijgsman een bijdrage te leveren aan de verbetering van de loopbaanperspectieven en werkomstandigheden in de zorg, zowel internationaal als in Nederland zelf. Afsluitend vertelt zij: “Het is van belang dat alle GGD’en aan de slag gaan met de concrete oplossingsrichtingen die worden aangereikt in de handreiking. Welke stappen GGD’en hierbij zetten is afhankelijk wat er nodig is in de eigen organisatie om het loopbaanperspectief te verbeteren.” 

Lees uitgebreid over dit onderzoek in het onderzoeksrapport, opgeleverd begin 2024. Daarnaast is een handreiking ontwikkeld, waar concrete aanbevelingen en best practices vanuit de GGD’en te vinden zijn om aan de slag te gaan met loopbaanperspectief.