Najaarsronde coronaprik van start met uitnodigen risicogroepen22 augustus 2024
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor ...
Lees meerLet op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.
Het ziet er misschien simpel uit, het opzetten van een teststraat: een tent, wat borden en personeel. Hoe moeilijk kan het zijn. De realiteit is dat er veel bij komt kijken. Een kijkje achter de schermen in Cuijk bij Femke van den Oetelaar, projectleider Testen GGD Hart voor Brabant.
“De locatie in Cuijk is voor ons een voorbeeld van de manier waarop we teststraten willen inrichten. Een goede locatie die we in alle seizoenen kunnen gebruiken en met voldoende mogelijkheden om, als dat nodig is, de capaciteit verder uit te breiden”, vertelt Femke van den Oetelaar.
De teststraat in Cuijk telt vier straten waar mensen terecht kunnen voor een coronatest. In totaal kunnen daar 800 coronatests per dag worden afgenomen. Van den Oetelaar: “Op dit moment is dat voldoende. Maar als we vandaag te horen krijgen dat we moeten opschalen, dan kunnen we bij wijze van spreken morgen uitbreiden naar 1.200 of 1.600 coronatests. We hebben de mogelijkheid om het aantal straten te verdubbelen, we hebben een pool aan medewerkers die we kunnen inzetten én we hebben voldoende lab-capaciteit.”
Nadat het besluit om een nieuwe teststraat te openen in Brabant was genomen, duurde het nog acht weken voor de teststraat in Cuijk open ging. Er komt nu eenmaal veel meer bij kijken dan veel mensen denken, aldus Femke van den Oetelaar.
“Vanaf het moment dat je het huurcontract van een geschikte locatie getekend hebt, is het een kwestie van aanpassen en inrichten. Dat kan relatief snel. De periode ervóór is helaas tijdrovend. Wij zijn begonnen door contact op te nemen met de veiligheidsregio en met een aantal gemeenten in Noordoost Brabant. Aan de hand van een checklist met voorwaarden waar een pand aan moest voldoen, hebben zij met ons meegedacht. Dat scheelt enorm, maar dan nog kost het veel tijd om een locatie te vinden.”
De GGD kreeg te horen dat een leegstaande bouwmarkt in Cuijk voldeed aan alle eisen. “Samen met ambtenaren van de gemeente hebben we een bezichtiging gedaan.”, vertelt Femke van den Oetelaar. “Dat was niet alleen om te kijken of het pand geschikt was, maar ook om te zien of het verkeerstechnisch allemaal mogelijk was. Lang niet ieder leegstaand pand is geschikt.”
Nadat het huurcontract getekend was, moest het pand zelf aangepast worden. “De entree van het gebouw is eruit gesloopt en vervangen door een roldeur zodat auto’s naar binnen en naar buiten kunnen. Daarnaast moesten we binnen de hele routing en logistiek opzetten”, aldus Van den Oetelaar. “Denk bijvoorbeeld aan bewegwijzering, brandveiligheid en ventilatie.”
Sinds de opening draait de teststraat zonder problemen. Maar tijd om achterover te leunen is er niet. “We zijn nog steeds bezig om de puntjes op de i te zetten. Dagelijks voeren we nog kleine wijzigingen en verbeteringen door. We doen dit werk bij de GGD nu al maandenlang en hebben geleerd om flexibel te zijn. Wanneer er over een tijdje sneltesten komen, en hopelijk snel daarna een vaccinatieprogramma, zullen we de teststraat anders moeten inrichten. Dit werk vraagt veel van je, maar het is leuk om te doen”, aldus de projectleider.
Nog niet zo lang geleden moesten mensen vaak langer wachten dan gewenst, vóór zij een coronatest konden laten doen. Maar die tijd ligt achter ons! De capaciteit werd opgeschaald en er werden nieuwe teststraten geopend, waaronder de teststraat in Cuijk.
“We krijgen sinds de opening veel positieve reacties”, vertelt Femke van den Oetelaar. “Mensen die zich hier laten testen zijn blij met de professionaliteit, de vriendelijkheid van de medewerkers en de snelheid waarmee zij bij ons terecht kunnen.
Mensen die ons bellen, kunnen over het algemeen binnen vier uur terecht in onze regio. Gisteren kregen we een telefoontje van een grote zorginstelling. Zij wilden alle 90 medewerkers laten testen. Iedereen kon dezelfde dag nog bij ons terecht. Dat is wel iets waar ik trots op ben.”
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor ...
Lees meerOp woensdag 17 juli 2024 deed de rechter uitspraak in de door Stichting ICAM gestarte WAMCA-procedure in verband met de datadiefstal van 2021. In de ...
Lees meerDe nieuwe prikronde tegen corona start op 16 september 2024. Deze duurt tot 6 december 2024. De coronaprik brengt de bescherming bij mensen met een hoger ...
Lees meer