Start onderzoek naar gezondheid volwassenen en ouderen10 september 2024
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen is gestart. Het onderzoek brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ...
Lees meerDe GGD Amsterdam start een onderzoeksproject onder homomannen en transgenders naar de
toepasbaarheid van PrEP voor hiv-preventie: het AMPrEP (Amsterdam PrEP) project. PrEP is een pil
met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen.
De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.Doel van dit project is om te onderzoeken hoeveel mannen PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na seks zonder condoom. Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: nieuwe iv-infecties nemen met 86% af.
Het aantal nieuwe hiv-infecties blijft de laatste jaren stabiel. Nederland telt jaarlijks ongeveer 1.100 nieuwe hiv-patiënten, waarvan 370 in Amsterdam. In 2013 werd 71% van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Deze groep, aangevuld met transgenders die ook een verhoogd risico hebben op het oplopen op een hiv-infectie, is daarom gekozen als doelgroep voor dit eerste onderzoeksproject.
Nieuwe hiv-infecties vinden plaats ondanks alle voorlichting over veilig vrijen, de beschikbaarheid van goedkope condooms en de via soa-poliklinieken georganiseerde zorg voor risicogroepen, zoals het gratis testen op soa en hiv. Om het aantal nieuwe hiv-infecties verder terug te dringen, zijn nieuwe methoden als PrEP nodig. PrEP is een aanvulling op bestaande preventiestrategieën zoals condooms.
Het onderzoeksproject, waaraan 370 mannen kunnen deelnemen, richt zich op interesse om PrEP te gaan gebruiken (hoeveel mensen melden zich aan, waarom willen mensen meedoen), therapietrouw (of iemand de tabletten inneemt zoals is geadviseerd), hoe het is om PrEP te gebruiken, en of de kosten van een dergelijk programma opwegen tegen de kosten die worden bespaard omdat voorkomen wordt dat mensen geïnfecteerd raken met hiv. De deelnemers krijgen de keuze tussen dagelijks PrEP of PrEP volgens een vaststaand schema voor en na anale seks zonder condoom.
De GGD volgt alle deelnemers zeer nauw, zowel op het gebied van gezondheid als op dat van seksueel gedrag, waaronder condoomgebruik. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van de GGD Amsterdam. Het project loopt van juni 2015 tot 1 december 2018.
De uitkomsten van het project gebruikt de GGD Amsterdam om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaard interventie voor hiv-preventie in Nederland.
Het AMPrEP project is onderdeel van een uniek project gestart onder de naam H-TEAM (Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam), dat ernaar streeft om de verspreiding van hiv in de stad terug te dringen, en naar een verbetering van de prognose van hiv-geïnfecteerden. Het H-TEAM project is een samenwerkingsverband tussen alle partijen die betrokken zijn bij de Amsterdamse hiv-bestrijding en de doelgroepen die het H-TEAM wil bereiken. In het H-TEAM worden alle facetten van de hiv-bestrijding van elkaar gekoppeld.
Door de ontwikkeling en uitvoering van projecten die preventie en behandeling van hiv verbeteren, kan de hiv-epidemie in Amsterdam en daarbuiten op termijn worden teruggedrongen. Bij succes kan de aanpak landelijk worden uitgerold. Het H-TEAM is een samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Institute for Global Health (AIGHD), Stichting HIV-Monitoring (SHM), Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, RIVM en de Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen.
Meer informatie
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen is gestart. Het onderzoek brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ...
Lees meerOp 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerHet welzijn van de bevolking zou tijdens een gezondheidscrisis vanaf het begin intensiever moeten worden gemonitord. Door deze informatie mee te wegen ...
Lees meer