Minister Hugo de Jonge brengt vandaag een werkbezoek aan Zuid-Limburg. Hij praat met betrokkenen over ‘Kansrijk van Start’, een netwerk van professionals die de eerste duizend dagen zich over een kind en de moeder ontfermen als dit nodig is.
Na successen elders in Nederland wordt het project Nu Niet Zwanger ook in Zuid-Limburg gestart. Doel is om honderden ongeplande en ongewenste zwangerschappen te voorkomen in situaties waar de moeder en soms ook vader misschien tekortschieten als ouder.
Dat geldt vooral bij vrouwen die kampen met verslaving, psychiatrische klachten, een verstandelijke beperking, schulden en dakloosheid of die het slachtoffer zijn van een loverboy. Hulpverleners gaan met hen in gesprek over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
Negatieve score
Zuid-Limburg scoort al jaren negatief met tienerzwangerschappen, te vroeg geborenen en kinderen met aangeboren afwijkingen. In Tilburg en later ook in Rotterdam en Nijmegen is gebleken dat ongeplande en ongewenste zwangerschappen bij kwetsbare vrouwen kunnen worden voorkomen met intensieve gesprekken en overtuigingskracht. Daar heeft zo’n 80 procent van de benaderde ouders de kinderwens vrijwillig uitgesteld door anticonceptie te gebruiken.
In Zuid-Limburg hebben GGD, alle gemeenten, provincie, kinderopvangcentra, verzekeraar CZ en verloskundigen de handen ineengeslagen om Nu Niet Zwanger in te voeren. Het is onderdeel van een breed programma om de gezondheid van de Zuid-Limburgse bevolking structureel te verbeteren. Vandaag is de aftrap in Kerkrade, waar minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid aanwezig is.
Anticonceptie
In deze regio is armoede voor vrouwen vaak een reden om geen anticonceptie te gebruiken. Daarvoor komt geld beschikbaar, zegt de GGD Zuid-Limburg. Ook is het project bedoeld om abortussen te voorkomen. Daarmee is veel leed te voorkomen, zoals uithuisplaatsingen of het niet afmaken van een opleiding.
Lees ook ‘Elke baby een Kansrijke Start’.