GGD’en gebruiken Moderna-vaccin vanaf 12 mei

5 mei 2021Coronavirus

Ook de GGD’en gebruiken vanaf 12 mei (week 19) het Moderna-vaccin. In Nederland zijn eerder hoog-risico patiënten in de ziekenhuizen hiermee gevaccineerd. De GGD’en verwachten de komende tijd circa 100.000 vaccinaties per week met Moderna te zetten.

Over vaccineren met Moderna

Moderna is een mRNA-vaccin en is vergelijkbaar met dat van BioNTech/Pfizer. De vaccins beschermen allebei even goed tegen ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopname.

Locaties

Om het beschikbare vaccin efficiënt te gebruiken, verspreiden we het over circa tien vaccinatielocaties. Verspreiding over alle locaties geeft namelijk te kleine hoeveelheden voor een efficiënte inzet.

Wie krijgt welk vaccin?

Op de GGD-locaties waar binnenkort Moderna wordt gebruikt, bepalen we ter plaatse of mensen BioNTech/Pfizer of Moderna krijgen. Beide vaccins zijn geschikt voor dezelfde doelgroepen, dus worden ze samengevoegd in één mRNA zorgprogramma. De keuze voor een van de twee vaccins hangt af van de beschikbaarheid op de locatie.

Tweede vaccinatie met hetzelfde merk vaccin

Als mensen voor hun tweede vaccinatie komen, controleert een host welk vaccin nodig is. Mensen moeten hiervoor hun registratiekaart coronavaccinatie meenemen. Als die niet overhandigd kan worden, wordt de eerdere vaccinatie opgezocht in het systeem. De host verwijst mensen vervolgens naar de juiste rij. Verder vinden extra controles plaats door de administrateur én door de prikker zelf. Zorgvuldigheid staat voorop.

Als de afspraak onterecht is

Op de vaccinatielocatie controleert een medewerker of een afspraak rechtmatig gemaakt is. Zo niet, dan wordt de afspraak alsnog geannuleerd.

Vaccinatiestrategie  

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. De adviezen van de Gezondheidsraad zijn hierin leidend. De startdata hangen bovendien af van de beschikbaarheid van vaccins. De meest actuele volgorde van vaccineren is te vinden op www.coronavaccinatie.nl.

Antwoorden op veelgestelde vragen omtrent het Moderna-vaccin zijn hier te vinden.

Lees meer:

Het testen van kinderen

23 sep 2021 Coronavirus

We kunnen het ons voorstellen dat u vragen heeft over het testen van kinderen. Wanneer is het nodig? Waarom is het nodig? Hoe gaat dat testen in zijn ... Lees meer

Lees meer over

Start Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19: grootschalig onderzoek naar impact coronacrisis op publieke gezondheid

23 sep 2021 Coronavirus

Het RIVM, GGD'en in samenwerking met GGD GHOR Nederland, onderzoeksinstituut het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum - samen het Netwerk GOR - hebben een nieuwe monitor ontwikkeld: ... Lees meer

Lees meer over