GGD GHOR Nederland positief over Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord

GGD GHOR Nederland positief over Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord

NieuwsGezondheid

Namens GGD GHOR Nederland is voorzitter André Rouvoet akkoord gegaan met het onderhandelaarsresultaat van het Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord (AZWA). GGD GHOR Nederland steunt het AZWA omdat wordt ingezet op een verbreding, intensivering en concretisering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en hiermee een volgende stap wordt gezet naar meer focus op gezondheid.

In Nederland staat de zorg voor elkaar op een kritisch punt. Als we niets veranderen, is er straks onvoldoende hulp voor mensen die het nodig hebben. We worden met z’n allen steeds ouder. Dat is goed nieuws. Tegelijkertijd betekent het ook, dat in de komende jaren de groep mensen verdubbelt die zorg en ondersteuning nodig heeft. En het aantal professionals kan onvoldoende meegroeien. Het moet dus anders. Voor het behoud van kwaliteit van bestaan van hen die het meest afhankelijk zijn van ondersteuning en zorg. Daarom gaan we het voor en met elkaar slimmer organiseren.

Zorg beschikbaar houden

Zeventien organisaties in zorg en welzijn hebben hierover samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport concrete afspraken gemaakt. In het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA) staat hoe we zorg en ondersteuning de komende jaren beschikbaar houden voor iedereen die dat nodig heeft. Ongeacht waar je woont, of je een kleine of grote portemonnee hebt, wat je aandoening, óf wat je leeftijd is. De afspraken bieden ook handvatten om het personeelstekort in zorg en welzijn aan te pakken en de administratieve lasten fors terug te dringen. Dankzij deze sterke, brede samenwerking blijft de zorg en ondersteuning behouden voor wie het écht nodig heeft.

Transitie van zorg naar gezondheid

Hoewel meer nodig is voor een echt gezondheidsakkoord, wordt met het AZWA weer een stap gezet in de transitie van zorg naar gezondheid, GGD’en kunnen met hun kennis en expertise een significante bijdrage leveren aan deze transitie en gemeenten helpen om deze in de praktijk te brengen. Zodat minder mensen zorg nodig gaan hebben. André Rouvoet: “Er ligt een mooi en belangrijk akkoord. Tegelijkertijd realiseren we ons dat we voor enorme uitdagingen staan. Preventie en een focus op gezondheid zijn onmisbare schakels om op een goede manier invulling te geven aan de afspraken die in dit akkoord staan.”

De onderhandelende partijen leggen de afspraken in de komende weken met een positief advies voor aan hun achterbannen – dit geldt ook voor GGD GHOR Nederland. De bedoeling is dan om het akkoord begin september formeel te ondertekenen.

Bekijk het Aanvullend Zorg en Welzijnsakkoord – onderhandelaarsakkoord.