Roken belangrijke oorzaak van gezondheidskloof31 mei 2024
Op 31 mei, Wereld Anti-Tabaksdag, vragen Pharos en GGD GHOR Nederland extra aandacht voor de gevolgen van roken voor de gezondheid van mensen. ...
Lees meerVrijdag 16 september is het Integraal Zorgakkoord (IZA) ondertekend. Een akkoord dat voor de komende jaren richting moet geven aan de zorg. Niet alleen de cure (behandelen) en de care (verzorgen), maar ook preventie is onderdeel van het IZA. Preventie is immers voor de gezondheid van alle mensen in Nederland van groot belang. GGD GHOR Nederland is blij dat er deze keer ook aandacht is voor preventie in het akkoord. Directe betrokkenheid van de belangrijkste partner in preventie (de GGD) bij de totstandkoming van het akkoord was logisch geweest en is voor de uitvoering onmisbaar.
Niet alle partijen zijn gerust op de uitkomst van het IZA. Ook voor de GGD’en zal de uitvoering de proef op de som zijn. De GGD’en, als hoeders van de publieke gezondheid, waren niet rechtstreeks betrokken bij de totstandkoming van het IZA. Hiermee is de kans gemist om de uitvoering van preventie goed te borgen in het akkoord.
Wel zien we ruimte om bij de uitwerking van het akkoord om volop aan tafel te zitten. GGD GHOR Nederland ziet kansen in samenwerking op dit thema met landelijke partijen als de zorgverzekeraars en de Vereniging Nederland Gemeenten (VNG). De uitvoering moet plaats vinden in de regio en daar zullen de GGD’en in samenwerking met onder meer zorgverzekeraars, gemeenten, sociale teams, huisartsen en ziekenhuizen aan tafel moeten en werken aan preventie en gezondheid.
In het IZA worden ook betere afspraken gemaakt rond acute zorg, waarbij de regionale GHOR-bureaus in de regionale acute zorg zullen bijdragen aan de uitvoering. Een belangrijk punt, zeker gezien de ervaringen met langdurige grote belasting van acute zorg van de afgelopen jaren.
Om ervoor te zorgen dat de IZA-doelen ook echt behaald worden, bieden de 25 GGD’en hun expertise aan op vijf punten in het IZA.
1. gezondheid in regio- en ROAZ-beelden
2. data en digitalisering
3. continuïteit acute zorg
4. arbeidsmarkt
5. duurzame zorg
De noodzaak om in het belang van de publieke gezondheid fors in te zetten op preventie is helder. GGD GHOR Nederland biedt niet alleen haar kennis, ervaring en regionale preventie-infrastructuur voor aan, maar doet ook een dringende oproep aan alle partijen in de zorg om de publieke gezondheid te betrekken bij de uitwerking van IZA.
1. Gezondheid in regio- en ROAZ-beelden
Werken aan gezondheid door middel van preventie is niet iets dat in losse en tijdelijke projecten wordt geregeld. Gezondheid hoort thuis in elk besluit en in alle beleidvorming (health in all policies). In alle regio’s komen regio- en ROAZ-beelden met daarin een centrale rol voor gezondheid. De GGD’en brengen hun regionale infrastructuur en hun kennis van de gezondheid in de regio graag in, om deze ambitie uit het IZA te realiseren.
2. Data en digitalisering
Informatie over gezondheid in een regio of in het land, is van wezenlijk belang bij het nemen van besluiten die gezondheid raken. De GGD’en beschikken over een schat aan gezondheidsdata die kunnen dienen als basis voor lokaal, regionaal of landelijk beleid. Deze delen zij graag en adviseren op basis hiervan over wat er nodig is aan preventie en wat er werkt.
3. Continuïteit van acute zorg
De Directeur Publieke Gezondheid (DPG)werkt in voorbereiding op en tijdens een crisis zij aan zij met de voorzitter van het ROAZ. Vooral in crisissituaties waar samenhang voor opgeschaalde zorg nodig is, zijn samenwerking en elkaar aanvullen cruciaal. De kennis, de crisisorganisatie, de onafhankelijke adviseursrol en het netwerk in de zorg van de DPG en zijn/haar GHOR-bureau, brengen wij graag in om de ambities van het IZA op het gebied van continuïteit van (acute) zorg te realiseren.
4. Arbeidsmarkt
Belangrijke beroepsgroepen, zoals forensische geneeskunde, hebben tekorten aan mensen. Het is belangrijk om werkend personeel in (publieke gezondheids)zorg te behouden: van opleiding tot goede arbeidsvoorwaarden tot waardering voor het werk dat mensen doen. Ook taakherschikking of zij-stroom zijn mogelijke oplossingen. IZA kan hierbij een duwtje in de rug geven. GGD’en kunnen gemeenten helpen pragmatisch mee te kijken naar wat aantrekkelijk is voor medewerkers om er zo voor te zorgen dat de diensten op het gebied van preventie die gemeenten wettelijk behoren aan te bieden, niet in gevaar komen door personeelstekort bij de GGD.
5. Duurzame zorg
Als GGD’en willen we graag onze bijdrage leveren aan het milieu en het voorkomen van milieuvervuiling. Hoe we werken, onze inkoop van diensten, alle stappen dragen bij aan duurzame zorg. GGD’en kunnen praktisch en op en grote schaal impact hebben. Zoals beter omgaan met afval, groene IT en minder papier. Hoe de zorg geboden wordt is ook cruciaal voor ons milieu en klimaat
Op 31 mei, Wereld Anti-Tabaksdag, vragen Pharos en GGD GHOR Nederland extra aandacht voor de gevolgen van roken voor de gezondheid van mensen. ...
Lees meerOnder de titel ‘Hoop, lef en trots’ hebben PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord gepresenteerd. De partijen geven aan dat ze ...
Lees meerMensen die wonen in gebieden met een slechte luchtkwaliteit hebben meer kans om corona te krijgen. Ook zijn de klachten erger, waardoor ...
Lees meer