Sjaak de Gouw in Technische Briefing 20 mei: GGD staat voor grote klus

Sjaak de Gouw in Technische Briefing 20 mei: GGD staat voor grote klus

NieuwsCoronavirus

Vandaag, 20 mei 2020, was Sjaak de Gouw, Directeur Publieke Gezondheid van de GGD Hollands Midden en portefeuillehouder infectieziektebestrijding GGD GHOR Nederland, te gast bij de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In een technische briefing gaf hij een presentatie over het inrichten van testlocaties en het opschalen van capaciteit voor het bron- en contactonderzoek.

Sjaak de Gouw: “In juni kunnen mensen zich laagdrempelig bij de GGD melden en nemen wij een korte vragenlijst af. Als ook maar enigszins duidelijk is dat iemand klachten heeft die op corona lijken, is diegene van harte welkom bij de GGD’en voor een test.”

Maar, “Het opschalen van testen is niet de grootste klus waar wij voor staan”, legt Sjaak uit. Bij een positieve testuitslag voert de GGD namelijk bron- en contactonderzoek uit. Iedere regio is al bezig met opschaling. Meer hierover leest u hier.

De bestaande RIVM-richtlijn voor het bron- en contactonderzoek wordt vervangen door een nieuwe richtlijn. In de nieuwe richtlijn staat dat iedereen die positief wordt getest, tenminste drie keer wordt gebeld. De GGD’en kunnen daarnaast de inschatting maken om mensen nog vaker te bellen. Indien het RIVM hier aanleiding toe ziet kan de richtlijn in de toekomst verder worden aangescherpt. De GGD’en zorgen er vervolgens voor dat ze deze kunnen uitvoeren.

Sjaak de Gouw benadrukt: “Het gaat niet om wat wij verwachten, maar om wat wij berekenen, en wat het RIVM berekent. En dat wij op basis daarvan gewoon zorgen dat wij er klaar voor zijn. Bovenop de regionale opschaling, wordt landelijk gewerkt aan aanvullende capaciteit. Er is gekozen voor een grote landelijke organisatie. Hier kunnen alle GGD’en gebruik van maken zodra dit nodig is”.

De technische briefing kunt u hier terugkijken. Sjaak de Gouw begint zijn presentatie na 1:45.

Klik op de afbeelding om te vergroten.