Bezuinigingen op de publieke gezondheid17 september 2024
Op Prinsjesdag bleek uit de combinatie van Regeerprogramma en Miljoenennota dat er, de komende jaren, fors bezuinigd gaat worden op de publieke ...
Lees meerIn september gaat de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024 van start. De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen brengt de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van Nederlanders van 18 jaar en ouder in kaart. Bijna 1,5 miljoen willekeurig gekozen personen van 18 jaar en ouder ontvangen een brief met de vraag om mee te doen aan dit vragenlijstonderzoek.
De vragenlijst gaat over verschillende onderwerpen, zoals (mentale) gezondheid, welzijn, leefstijl, participatie en leefomgeving. Het onderzoek loopt tot 8 december. De resultaten worden in de zomer van 2025 verwacht.
De Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen geeft inzicht in de gezondheid van de inwoners van 18 jaar en ouder in Nederland. Met de uitkomsten kunnen GGD’en en gemeenten gericht werken aan de verbetering van de gezondheid van inwoners. Bijvoorbeeld door extra (sociale) activiteiten te organiseren in gemeenten waar veel mensen eenzaam zijn. Of door sportieve activiteiten te organiseren, als inwoners te weinig bewegen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) selecteert personen die worden uitgenodigd voor deelname aan de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Deze steekproef vormt een goede afspiegeling van de bevolking. Deze mensen krijgen een brief met een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. De uitnodigingen worden in de hele maand gefaseerd verstuurd. De vragenlijst kan zowel online als schriftelijk ingevuld worden. Personen die niet geselecteerd zijn, kunnen niet aan dit onderzoek deelnemen. Deelname is vrijwillig. De gegevens van de deelnemers worden uiteraard strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om de gezondheidssituatie van inwoners in Nederland in kaart te brengen. Gemeenten laten deze taak uitvoeren door de GGD. De Gezondheidsmonitor wordt eens per vier jaar uitgevoerd. De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek voor de ontwikkeling en invulling van lokaal gezondheidsbeleid.
De GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), GGD GHOR Nederland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voeren het onderzoek samen uit. Ipsos I&O verzamelt de gegevens namens deze partijen. Daarnaast verzamelt het CBS voor een relatief klein aantal personen gegevens via de Gezondheidsenquête. De vragenlijst van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen wordt afgestemd met de Gezondheidsenquête. Hierdoor kunnen de gegevens uit de Gezondheidsmonitor en uit de Gezondheidsenquête voor een deel van de onderwerpen worden samengevoegd.
Op Prinsjesdag bleek uit de combinatie van Regeerprogramma en Miljoenennota dat er, de komende jaren, fors bezuinigd gaat worden op de publieke ...
Lees meerOp 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerHet welzijn van de bevolking zou tijdens een gezondheidscrisis vanaf het begin intensiever moeten worden gemonitord. Door deze informatie mee te wegen ...
Lees meer