Steeds minder gemeenten blijven achter in toezicht kinderopvang

28 november 2017Jeugd & Opvoeden

De Inspectie van het Onderwijs constateert dat het toezicht en handhaving kinderopvang door gemeenten en GGD’en weinig risico’s kent.

Dit blijkt uit het rapport ‘Toezicht en handhaving kinderopvang‘. Landelijke rapportage 2016’ dat de Inspectie van het Onderwijs dinsdag bekend heeft gemaakt. In dit eerste deel beschrijft de inspectie hoe gemeenten hun taken uitvoeren.

Gemeenten hebben verschillende taken rond de kinderopvang. Ze moeten een register bijhouden, de GGD’en toezicht laten uitvoeren op de kinderopvanglocaties en handhavend optreden als er tekortkomingen zijn vastgesteld. Uit het rapport blijkt dat het landelijk register goed bijgehouden worden. Ook worden bijna alle verplichte onderzoeken bij kinderopvang-locaties uitgevoerd door de GGD.

Bij de onderzoeken blijkt het minder vaak nodig om tekortkomingen te herstellen. In 2016 gaf de GGD in 25% van de onderzoeken het advies om te handhaven. In 2014 lag dat tussen de 35% en 40%.

Volgens de Inspectie van het Onderwijs draagt het toepassen van overleg en overreding bij aan het terugdringen van het aantal tekortkomingen. (Kleine) tekortkomingen worden namelijk direct hersteld en de GGD stelt vervolgens minder overtredingen vast.

Lees ook

Uitdagingen voor de kinderopvang in verband met corona: hoe houden toezicht en handhaving hier rekening mee

28 sep 2020 Jeugd & Opvoeden

In de periode van maart tot en met juni 2020 is door de kinderopvangorganisaties een grote inspanning geleverd om, in een uiterst moeilijke situatie, noodopvang voor kinderen van ouders ... Lees meer

Lees meer over

Staatssecretaris gaat kwaliteit gastouderopvang onderzoeken

13 jul 2020 Jeugd & Opvoeden

Staatssecretaris van Ark (SZW), heeft op 1 juli een verzamelbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief benoemt zij de bijzondere omstandigheden, veroorzaakt door corona, die nog steeds ... Lees meer

Lees meer over