Najaarsronde coronaprik van start met uitnodigen risicogroepen22 augustus 2024
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor ...
Lees meerMensen met coronaklachten kunnen zich laten testen bij een van de testlocaties van de GGD. Maar niet iedereen is in staat om zelf naar een testlocatie te gaan, bijvoorbeeld vanwege leeftijd of door fysieke beperkingen. In veel regio’s gaat de GGD bij deze mensen langs om bij hen thuis een coronatest af te nemen. Een van deze thuistesters is de 25-jarige Jurre de Vries.
“Het is wel grappig hoe ik op deze plek terecht ben gekomen”, vertelt Jurre. “Ik studeerde sociale demografie en omdat de GGD ook veel doet met onderzoeksgegevens ben ik begin dit jaar stage gaan lopen bij de GGD in Flevoland. Toen de coronacrisis uitbrak, zochten ze mensen voor de testlocatie in Almere en Lelystad. Dat vond ik heel leuk om te doen, maar ik werd een keer ingepland om bij mensen thuis testen af te nemen en dat vond ik nog veel leuker. Zo is het gekomen.”
Jurre de Vries heeft zijn afstudeerscriptie inmiddels ingeleverd en is fulltime aan de slag om bij mensen thuis coronatesten af te nemen. “We rijden op dit moment in Flevoland met twee auto’s rond “, vertelt hij. “Per dag voeren we tussen de tien en twintig testen uit bij mensen thuis.”
De GGD komt langs bij iedereen die zelf niet in staat is om naar een testlocatie te gaan.
Jurre vertelt: “Vooraf weet je nooit bij wat voor iemand je aanbelt. Mijn eerste ervaring was meteen heel heftig. Ik was op bezoek bij een meervoudig gehandicapte vrouw. Ik heb geen ervaring in de zorg, dus ik wist niet goed hoe ik dat aan moest pakken. Maar samen kwamen we er wel uit. Inmiddels doe ik dit werk al een tijdje en weet ik dat hoe moeilijk het soms ook lijkt: eigenlijk lukt het doen van een test altijd wel.”
Slechts één keer lukte het niet om iemand te testen. “Dat was bij een gehandicapte man die zich echt niet wilde laten testen. Zijn verzorgers hebben op alle manieren geprobeerd om hem zover te krijgen, maar hij wilde echt niet. Dan houdt het op.”
“Dit werk is heel mooi om te doen, maar ook wel intensief”, aldus Jurre. “Vrijwel iedereen bij wie je langskomt is heel dankbaar. Dat is wel chill. Soms zijn mensen emotioneel. Het komt weleens voor dat mensen moeten huilen. Dan blijf ik altijd nog even. We hebben de tijd.”
De meeste mensen die thuis getest worden, zijn ouderen, mensen die dementeren en gehandicapten. “Maar ik kom ook weleens langs bij mensen van middelbare leeftijd die te ziek zijn om naar een testlocatie te gaan”, licht Jurre toe. “Of die mensen ook daadwerkelijk besmet waren met het coronavirus weet ik niet. Ik test mensen alleen en ik heb geen toegang tot hun medisch dossier. Maar als ik langs kom bij mensen, dan is er natuurlijk wel iets aan de hand.”
Om het gevaar van besmetting te voorkomen, worden strenge veiligheidsmaatregelen gehanteerd bij ieder huisbezoek. “We mogen bij mensen thuis niets aannemen en bijvoorbeeld ook niet naar de wc. We hebben een vast ritueel”, legt Jurre uit. “Als ik bij iemand thuiskom, kleed ik me eerst om in de hal. Meestal zitten mensen dan al klaar in de woonkamer. Nadat ik de test heb afgenomen, laat ik mijn schort, handschoenen en andere beschermende kleding achter in een vuilniszak. Je wilt natuurlijk niet dat je bij het volgende thuisbezoek iemand besmet door die kleding nog een keer te dragen.”
Vanaf 27 augustus ontvangen mensen van 60 jaar en ouder van het RIVM een uitnodiging voor de coronaprik bij de GGD. De najaarsronde voor ...
Lees meerOp woensdag 17 juli 2024 deed de rechter uitspraak in de door Stichting ICAM gestarte WAMCA-procedure in verband met de datadiefstal van 2021. In de ...
Lees meerDe nieuwe prikronde tegen corona start op 16 september 2024. Deze duurt tot 6 december 2024. De coronaprik brengt de bescherming bij mensen met een hoger ...
Lees meer