Week van de mentale gezondheid 22-28 mei 2023

22 mei 2023Gezond leven

De mentale gezondheid van veel mensen, waaronder jongeren en jong volwassenen, staat onder druk. Daarom roept het ministerie van VWS gemeenten, cultuur- en maatschappelijke organisaties, sport- en jeugdverenigingen, scholen en universiteiten op om komende week tijdens de Week van de mentale gezondheid extra aandacht te besteden aan het versterken van mentale gezondheid. In het hele land worden op verschillende plekken activiteiten georganiseerd, zoals een congres, webinars, inspiratiesessies en nog veel meer.

Landelijke aanpak
Met het Nationaal Preventieakkoord zet het ministerie van VWS samen met maatschappelijke partners in op het gezonder maken van Nederlanders. Waar de nadruk in eerste instantie vooral lag op het terugdringen van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht, heeft de Rijksoverheid vorig jaar aangekondigd ook extra maatregelen te gaan nemen voor de geestelijke gezondheid. Daarom is een aanpak voor een mentaal gezonder Nederland geschreven: ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’.

Preventie
Ook de GGD’en besteden aandacht aan het thema ‘mentale gezondheid’. De nadruk daarbij ligt op preventie. Vaak kunnen problemen worden voorkomen door in een vroegtijdig stadium aandacht te besteden aan zaken zoals somberheid, eenzaamheid en stress. Bovendien kan voldoende bewegen en sporten, gezond eten en een sociaal netwerk hebben helpen mentale problematiek te voorkomen. Op de websites en social media-kanalen van de GGD’en volgen diverse mooie voorbeelden van hoe zij aandacht besteden aan de Week van de mentale gezondheid.

Lees hieronder meer nieuwsberichten:

Reactie GGD GHOR Nederland op rapport ‘Op Onze Gezondheid’ van de RVS

18 apr 2023 Gezond leven

GGD GHOR Nederland is blij met het rapport Op Onze Gezondheid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Het rapport is vandaag uitgereikt aan GGD GHOR Nederland-voorzitter ... Lees meer

Lees meer over

GGD’en zetten zich in om tekenbeten te voorkomen

17 apr 2023 Gezond leven

De GGD’en voeren deze week weer campagne rond de Week van de teek. Niet omdat de teek zo geweldig is. Wel omdat het goed is om te ... Lees meer

Lees meer over