Standpunten
De 25 GGD’en willen iedere Nederlander in dezelfde mate beschermen tegen gezondheidsrisico’s. Lees hier in onze brieven, position papers en zienswijzen ...
Ongeveer 11.000 Nederlanders kregen na hun eerdere coronavaccinatie last van een (allergische) reactie. Om die reden hebben zij nog geen volgende prik gehaald. Toch is dat belangrijk om voldoende beschermd te zijn tegen covid-19. Hoort u bij deze groep? Met advies en eventueel een onderzoek van de huisarts en een allergoloog is het vaak mogelijk om alsnog veilig een volgende vaccinatie te krijgen. Hieronder vindt u alle antwoorden op veel gestelde vragen.
Waarom krijg ik deze uitnodiging?
U heeft tot nu toe een eerdere vaccinatie tegen covid-19 gehad. U heeft een volgende prik nodig om goed beschermd te zijn. U valt mogelijk in de groep mensen die een allergische reactie heeft gehad op de eerdere vaccinatie en daarom de volgende nog niet heeft gehaald.
Wie verstuurt de uitnodigingen?
Dit doet GGD GHOR Nederland. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat u nog geen volgende vaccinatie heeft gehad, vanwege medische gronden.
Hoeveel mensen krijgen deze uitnodiging?
Dit is een groep van ongeveer 11.000 mensen.
Is het mogelijk om toch veilig een tweede prik te krijgen?
Vaak wel, maar wij kunnen ons voorstellen dat u door een allergische reactie bent gaan twijfelen. We raden u daarom aan om naar uw huisarts te gaan. Als dat nodig is, verwijst die u door naar een allergoloog: een specialist op dit gebied. De allergoloog kan u vertellen wat in uw situatie het beste is.
Krijg ik dan een QR-code?
Ja, na een tweede vaccinatie krijgt u uw nationale en internationale QR-code in de CoronaCheck-app.
Maakt het uit dat er veel tijd tussen mijn twee vaccinaties heeft gezeten?
Er moet een minimumaantal dagen tussen de twee vaccinaties zitten. Het is niet erg als dit juist meer dagen zijn.
Wat gaan de huisarts en de allergoloog doen?
Bij de huisarts heeft u eerst een gesprek om de symptomen te bespreken die u na uw eerdere vaccinatie kreeg. De huisarts beslist vervolgens of u wordt doorverwezen naar een allergoloog. De allergoloog kan u, eventueel na een onderzoek, vertellen wat in uw situatie het beste is om te doen.
Wat gebeurt er nadat ik bij de allergoloog ben geweest?
Dat hangt helemaal af van het gesprek en een eventuele uitslag van een allergietest. Sommige mensen kunnen alsnog naar één van de GGD’en komen voor het vaccin, voor anderen wordt er een andere oplossing bedacht.
Wat als ik toch weer heftige bijwerkingen krijg op de GGD-locatie?
Op de GGD-locatie is altijd een arts aanwezig en kan er direct gehandeld worden als er een heftige bijwerking optreedt.
Hoe weet ik zeker dat het nu wel goed gaat?
Via de huisarts en de allergoloog kunt u rekenen op goed medisch advies of een volgende vaccinatie in uw situatie verstandig is.
Krijg ik weer hetzelfde vaccin als de vorige keer?
Dat hoeft niet. Er wordt bijvoorbeeld niet meer geprikt met AstraZeneca. Dus als u die de eerste keer heeft gehad, krijgt u nu een ander vaccin. Uw volgende prik wordt gezet met het vaccin van BioNTech/Pfizer.
Kan ik daar dezelfde bijwerkingen van verwachten?
Over het algemeen zijn bijwerkingen na een vaccinatie hetzelfde. Op de locatie krijgt u specifieke informatie mee over het vaccin dat u heeft gekregen en welke bijwerkingen u kunt krijgen.
Ben ik eigenlijk wel goed beschermd tegen covid-19 als ik allergisch reageer op de prikken?
Als u twee prikken heeft gehad, bent u goed beschermd tegen covid-19. Een allergische reactie maakt daarbij geen verschil.
Ik heb covid-19 gekregen na mijn eerste prik, heb ik dan nog een tweede nodig?
Ja, ook dan heeft u een tweede prik nodig. U heeft geen volgende prik nodig als u covid-19 heeft doorgemaakt vóór uw eerste vaccinatie.
Ik ben geprikt met Janssen en kreeg daar een allergische reactie op. Moet ik nu ook een volgende prik?
Als u het Janssen-vaccin heeft gekregen, heeft u nu géén volgende prik nodig. Als u toch een informatiebrief heeft gekregen, kunt u die negeren.
Ik heb mijn tweede vaccinatie ergens anders gekregen dan bij de GGD’en, wat moet ik nu doen?
U bent goed en volledig beschermd, u heeft niets te doen.
Wie betaalt de kosten?
Het contact met de allergoloog gaat van uw eigen risico af.
Vanaf wanneer kan ik bij één van de GGD’en terecht?
Na uw gesprek met huisarts en uw allergoloog (als u wordt doorverwezen) kunt u direct een afspraak inplannen zonder afspraak. U kunt ook langsgaan op een locatie. Kijk hiervoor op prikkenzonderafspraak.nl
Hoe maak ik de afspraak?
Maak uw afspraak voor een volgende vaccinatie makkelijk via www.coronatest.nl. Of bel het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer op 0800 -7070. Voor actuele openingstijden van deze telefoonlijn kijkt u op www.vragen.coronatest.nl/openingstijden.
Waar moet ik heen voor deze vaccinatie?
Als u de afspraak inplant, kunt u een GGD-locatie kiezen bij u in de buurt.
Mag er iemand met mij mee voor als ik weer klachten krijg?
Het is mogelijk om iemand mee te nemen. Een mondkapje is nog steeds verplicht op de vaccinatie-locaties.
Stel dat er een booster prik komt, moet ik dan ook eerst naar de huisarts en/of de allergoloog?
Nee, het advies dat u kreeg geldt ook voor volgende vaccinaties tegen covid-19.
De 25 GGD’en willen iedere Nederlander in dezelfde mate beschermen tegen gezondheidsrisico’s. Lees hier in onze brieven, position papers en zienswijzen ...
De verschrikkelijke situatie in de Oekraïne maakt dat vele inwoners van dat land hun thuis ontvluchten. GGD’en en GHOR dragen ...