“Drie factoren hebben ervoor gezorgd dat ik sinds oktober 2013 DPG bij GGD Gelderland-Zuid ben. Ten eerste houd ik van reuring en de decentralisaties kwamen eraan. Dat beloofde impact op het werkveld van de GGD en daarmee nieuwe uitdagingen. Ten tweede was GGD Gelderland-Zuid net gefuseerd en stond de organisatie voor een veranderopgave. Daar wilde ik graag aan mee helpen bouwen. Als laatste was het werken in een lokale politiek-bestuurlijke context nieuw voor mij. Dit kende ik nog niet vanuit mijn eerdere functie bij het RIVM als directeur Volksgezondheid en Zorg”, aldus Moniek Pieters.
“Toen ik landelijk werkte, wilde ik graag een brug slaan naar de regio’s. Nu wil ik hetzelfde, maar dan andersom. Door elkaar te vinden op inhoud maar met respect voor elkaars rol kun je het optimale uit je GGD halen. Verbinding maken en op zoek gaan naar co-creatie is waar je mij wakker voor mag maken, of dat nu landelijk, regionaal of lokaal is. Juist op grensvlakken is er ruimte voor nieuwe initiatieven en mooie samenwerkingen.”
“Natuurlijk kom je hierbij beren op de weg tegen, maar die moet je omarmen om verder te kunnen komen. Blijf werken vanuit het publieke belang, en als je bereid bent om met elkaar op zoek te gaan dan zijn er veel kansen!”
“Door aan het werk te gaan met thema’s kunnen de DPG’en elkaar versterken. Als je mensen bij elkaar brengt waar de energie zit dan kom je een heel eind. Hierbij moeten we vooral niet de illusie hebben dat we het alle 25 op een zelfde wijze doen. Er zullen altijd regionale verschillen en uitdagingen zijn en iedereen heeft ook zo zijn eigen ambities en stokpaardjes. Benut elkaar op de energie die er is en de faseverschillen die er zijn. Maar we moeten de GGD wel zichtbaar maken vanuit gezamenlijkheid, landelijk meer ‘smoel’ geven.”