GGD’en in actie voor een gezonde jeugd
Voor de komende jaren zet GGD GHOR Nederland zich samen met de GGD’en in voor de volgende speerpunten:
Terugdringen gezondheidsachterstanden
GGD’en zetten zich actief in om gezondheidsachterstanden bij jeugdigen in Nederland aan te pakken. Daarbij hebben de GGD’en aandacht voor de fysieke én sociale omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien. Met het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en de Hervormingsagenda Jeugd hebben we onze ambities gesteld op het gebied van gezondheid en welbevinden. Samen met gemeenten en zorgverzekeraars bouwen GGD’en aan een gerichte lokale en regionale aanpak van (collectieve) preventie, gezondheidsbevordering en verstevigen van de pedagogische en sociale basis. Programma’s zoals Kansrijke Start, Aanpak overgewicht kinderen en het versterken van de mentale gezondheid horen daarbij. Maar ook samenwerking met de kinderopvang en het onderwijs zijn hiervoor noodzakelijk.
Verhogen vaccinatiegraad
We vinden een goede start voor ieder kind essentieel. Het Rijksvaccinatieprogramma draagt hieraan bij. Dit programma van de Rijksoverheid biedt de vaccinaties aan die kinderen beschermen tegen ernstige infectieziekten. GGD’en streven ernaar de vaccinatiegraad bij jeugdigen te verhogen. Educatieve programma’s en campagnes informeren ouders en jeugdigen over de voordelen en veiligheid van vaccinatie, terwijl specifieke inspanningen worden geleverd om moeilijk bereikbare doelgroepen te betrekken. Ook het luisteren naar en serieus nemen van bezwaren zijn hierbij van belang.
Toekomstbestendig jeugdstelsel
Met oog op de groeiende zorgvraag en het tekort aan arbeidskrachten in de zorg, streven GGD’en naar een verschuiving van zorg naar welzijn & gezondheid. Preventie, gezondheidsachterstanden terugdringen en inclusieve zorg zijn hierbij leidend. Samen met partners wordt gewerkt aan een laagdrempelige publieke en preventieve infrastructuur, waar dagelijkse contacten en samenwerking met verschillende netwerken centraal staan. Daarmee sluiten GGD’en ook aan bij de ambities van de Hervormingsagenda Jeugd.
Digitalisering en data gedreven werken
GGD’en investeren in digitalisering en data gedreven werken. Het verzamelen, analyseren en delen van relevante data biedt diepgaand inzicht in de gezondheidsbehoeften van de jeugd. Hierdoor kunnen trends worden geïdentificeerd, gerichte interventies worden ontwikkeld en de impact van programma’s worden gemeten. Een gezamenlijke i-strategie met partners en een focus op jeugdigenparticipatie en ouderparticipatie spelen een cruciale rol.
Toekomstbestendig werken
De GGD’en staan voor de uitdaging van arbeidsmarktkrapte en streven naar een toekomstbestendige JGZ. Dit omvat het inzetten van digitalisering, flexibilisering, taakherschikking, en strategische samenwerkingen binnen en buiten de GGD’en. Ondanks arbeidsmarktdruk wordt gestreefd naar effectieve zorg door optimalisatie van processen en de ontwikkeling van data gedreven professionals. Een doordacht arbeidsmarktbeleid is hierbij essentieel.
Klik hier om naar de startpagina van het thema Jeugd te gaan