Wat vinden familie en vrienden ervan dat je dit werk doet?
Ze vinden het interessant, maar ik heb natuurlijk wel beroepsgeheim. Geen gezellige borrelpraat dus, maar ik ben gelukkig getrouwd met een arts. Als het nodig is, kan ik emotioneel bij hem terecht. Vooral de confrontatie met nabestaanden is soms moeilijk, maar meestal zie ik die niet. Ik werk op de plaats delict en mensen worden daar weggehouden. Soms hebben nabestaanden echter vragen aan mij en dan sta ik ze te woord. Vaak zijn die gesprekken heel emotioneel en dat hakt er wel in. Een lichaam is dan niet meer alleen een lichaam.
Wat vind je lastig?
Het is soms lastig om het werk te doen zonder medisch dossier van iemand. Een overleden persoon zegt niets meer. Hoe kom je er dan achter wie de huisarts is? In een dorp heb je vaak maar één arts, maar in Almere is dat een stuk lastiger. Buiten kantoortijden kan de huisartsenpost nog wel eens iets betekenen qua informatie. Als je geen medisch dossier hebt, weet je niet wat iemand mogelijk had aan aandoeningen. Waar begin je dan? Het is bewust weten dat je geen puzzelstukjes hebt. De puzzel is er wel, maar waar?
Wat vind je leuk aan dit werk?
Het werk is heel gevarieerd. Je weet aan het begin van je dag niet hoe de dag gaat eindigen. De telefoon gaat en je weet niet wat je gaat doen. Je kunt opeens bij een sloot staan, of in een politiecel. Je komt in contact met mensen die niet altijd een keuze hebben gehad in hun leven en dan is het aan mij om te kijken hoe ze kunnen worden geholpen.
Je bent ook forensisch arts FMEK. Wat houdt dat in?
FMEK betekent Forensisch Medische Expertise bij Kinderen en Kwetsbare personen. Ik werk bijvoorbeeld samen met hulpverleners van Veilig Thuis als er een vermoeden is van kindermishandeling. Professionals signaleren letsel en vragen zich af of het een blauwe plek is van voetbal of wat anders. Bij mijn werk gaat het om vaststellen van feiten als onderdeel van waarheidsvinding. Kinderen kunnen rare dingen doen en als arts moet ik van alles meewegen. Een pasgeboren baby gaat nergens heen als je die op de grond legt. Heeft een jonge baby een blauwe plek, dan is het de vraag hoe dat kan. Bij kinderen die net kunnen lopen, is een buil op het hoofd minder vreemd. Zo moet je elke situatie wegen.
Wat vinden ouders ervan als jij komt?
Ik heb mijn functienaam niet mee. Bij het horen van ‘forensisch arts’ denken ouders soms dat de politie meekomt. Ik probeer er altijd neutraal in te stappen. Of het nu om de ouders of om het kind gaat: iedereen heeft recht op juiste vertegenwoordiging. Je wil soms ook zo min mogelijk weten. Eerst het kind zien en dan het verhaal horen. En geen sturende vragen stellen, want dan ben je bezig met opsporing. Ik zit er voor feiten verzamelen en hierover te adviseren, niet als opsporingsambtenaar.
Wil je dit de rest van je leven doen?
Ik blijf dit zeker nog een tijd doen. Misschien niet tot mijn zeventigste, tenzij dat dan de pensioenleeftijd is, haha. Misschien ga ik wel meer doen in theorie en minder in uitvoering, of een functie waarin ik meer betrokken ben bij de rechtbank.
Meer horen?
In november 2020 heeft Jonne meegewerkt aan een podcast over haar werk als forensisch arts.