Mensen zijn veel in gebouwen en circa 70% van de tijd in hun eigen woning. Daarom is het voor iedereen belangrijk dat het binnenklimaat prettig en gezond is. Hetzelfde geldt voor gebouwen zoals scholen, kinderdagverblijven, verpleeg- en verzorgingshuizen. Door zorg te dragen voor een prettige temperatuur en luchtvochtigheid, voldoende rust in het gebouw en een goede binnenluchtkwaliteit, kunnen gezondheidsklachten die samenhangen met het gebouw worden voorkomen.
Het gaat om klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, sufheid en slaperigheid. Ook irritatie van ogen, neus en keel treedt op. Systemen voor ventilatie, verwarming en zonwering moeten eenvoudig te bedienen en onderhouden zijn. Schadelijke stoffen zoals koolmonoxide en asbest horen niet in een gezond gebouw. In een prettig gebouw kan men zich bovendien ontspannen en tot rust komen. Daarbij helpt een aangename zijde.
In veel gebouwen is de binnenlucht vuiler dan de buitenlucht. Daarom is een goede luchtverversing nodig. Door energiezuinig bouwen neemt de natuurlijke luchtcirculatie van woningen toe. Daardoor worden ventilatievoorzieningen en ventilatiegedrag steeds belangrijker voor de kwaliteit van het binnenmilieu. Gebrekkige ventilatie kan komen door het ontbreken van geschikte voorzieningen of door het onjuist gebruik ervan door bewoners. Het is dan ook van essentieel belang om de binnenluchtkwaliteit gezond te houden door middel van voldoende te blijven ventileren
Gemeenten mogen hogere (kwaliteits) ambities stellen dan het Bouwbesluit (BBL), als deze samen met eigenaren (onder andere woningcorporaties) en/of ontwikkelaars worden ingevuld. Strengere eisen afdwingen kan niet.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking verduurzaming en gezondheid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen, Handreiking verduurzaming en gezondheid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking verduurzaming en gezondheid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen
Ook in schoolgebouwen en andere openbare gebouwen is het van belang om voldoende en prettige ventilatie te hebben. Voor schoolgebouwen is er de Gezonde School aanpak om structureel aan gezondheid te werken. Deze aanpak draait onder andere om educatie en de fysieke en sociale omgeving. Een gezonde school hangt samen met betere schoolprestaties.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Checklist binnenmilieu gezonde school
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Checklist binnenmilieu gezonde school
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Checklist binnenmilieu gezonde school
Gezondheidsrisico’s van omwonenden nemen toe naarmate de afstand tot de weg kleiner is, ook wanneer de luchtkwaliteit daar aan de Europese grenswaarden voldoet. Woningen en voorzieningen waar kinderen, ouderen of mensen met een zwakke gezondheid langdurig verblijven moeten daarom op ruime afstand van drukke wegen worden gerealiseerd.
Zie voor maatregelen de kernwaarde “Wonen en druk verkeer”.
De binnentemperatuur van een gebouw wordt beïnvloed door aspecten van het gebouw (isolatie, zonwering, ligging ten opzichte van de zon, aantal ramen) en door het gedrag van gebruikers (openen/sluiten ramen, gebruik zonwering). Gezondheidseffecten van warm weer lopen uiteen van klachten als vermoeidheid en hoofdpijn tot ernstige ademhalingsproblemen en hartfalen. Dit kan leiden tot ziekenhuisopname en sterfte. Vooral ouderen en mensen met een chronische aandoening lopen een verhoogd risico op gezondheidseffecten door warm weer.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking decentraal regelgeving klimaatadaptief bouwen en inrichten
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Factsheets koudetechnieken
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen, GGD richtlijn zomerse omstandigheden
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen, GGD richtlijn zomerse omstandigheden
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Toolbox klimaatbestendige stad, Handreiking decentrale regelgeving klimaatadaptief bouwen en inrichten, Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie woningen
Een gelijkmatige en constante verwarming in een gebouw is belangrijk voor comfort. Bovendien helpt een gelijkmatige verwarming, met goede ventilatie, om hoge luchtvochtigheid en condensatie binnen tegen te gaan. Daardoor krijgen schimmels minder kans (bron: GGD richtlijn winterse omstandigheden). Door een gebouw mooi, prettig en comfortabel vorm te geven, met en voor de mensen, draagt het bij aan sociaal maatschappelijk participeren, kwaliteit van leven, mentaal welbevinden en zingeving.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn winterse omstandigheden
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking verduurzaming en gezondheid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking verduurzaming en gezondheid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking verduurzaming en gezondheid
In de binnenlucht van woningen kunnen stoffen voorkomen die afkomstig zijn van bouw- en woninginrichtingsmaterialen en installaties. Hierbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld roken, vluchtige stoffen uit vloer- en wandbekleding, asbest in bouwmateriaal, koolmonoxide uit CV-installaties en radon uit baksteen en beton. Blootstelling van de mens aan deze stoffen kan leiden tot diverse gezondheidseffecten, waaronder geurhinder en irritatie van ogen en luchtwegen.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn lucht
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn ventilatie
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn asbest in woningen
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn koolmonoxide
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn kwik
Geluid heeft nadelige effecten op de gezondheid, dus het is belangrijk om in huis de blootstelling aan geluid te verminderen. Daarnaast is stilte van belang om te ‘ontstressen’. Stil betekent niet dat er geen geluid is, maar wel dat er prettige en/of aangename geluiden hoorbaar zijn. Mensen vinden natuurlijke geluiden meestal het prettigst.
Muziekinstallaties, tv, lopen, deuren, sanitair, huisdieren en huishoudelijke apparaten kunnen allemaal bronnen van geluidsoverlast van buren zijn. Soms zijn fysieke maatregelen mogelijk, in andere gevallen moeten afspraken gemaakt worden met buren om hinder en overlast te beperken en voorkomen.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn omgevingsgeluid, GGD richtlijn ventilatie woningen, GGD reactie wijziging regeling bouwbesluit 2012
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn geluid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Handreiking verduurzaming en gezondheid, GGD reactie wijziging regeling bouwbesluit 2012
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Juridisch loket, CCV– buurtbemiddeling
Bewoners en gebruikers hebben zelf invloed op de kwaliteit van de binnenlucht, bijvoorbeeld door goed te ventileren en niet te roken. Ook goede schoonmaak helpt daarbij. Stimuleer bewoners en gebruikers in het juist gebruiken en onderhouden van de ventilatiesystemen. Dit vraagt soms om gedragsverandering. De GGD’en hebben veel kennis van en ervaring met gedragsveranderingsprogramma’s en kunnen overheid of initiatiefnemer hierbij ondersteunen.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Gezonde School
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Alles over sport- gebouwen inrichten, Alles over sport- ontwerpprincipes plinten, Alles over sport- straten en plinten
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Schoon onderwijs project, Frisse klas
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: CCV – campagne goede buren
In de eigen organisatie (GGD’en, gemeenten, andere overheid) zijn er ook keuzes die te maken hebben met het bieden van een prettig en gezond gebouw. Practice what you preach en geef het goede voorbeeld!
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Factsheets koude technieken
Infrastructuur en voorzieningen worden alleen goed gebruikt als deze aansluiten op de behoeften van gebruikers. Dat kan door middel van een goed proces met burgerparticipatie. Burgerparticipatie betekent dat bewoners actief meedoen bij de planning, ontwikkeling, uitvoering, beheer en/of evaluatie van beleid, infrastructuur en voorzieningen. Vroegtijdig samenwerken vergroot de kwaliteit van oplossingen en zorgt ervoor dat verschillende perspectieven, kennis en creativiteit direct op tafel komen.
Participatie is gebaseerd op vertrouwen, zowel van professionals in burgers als omgekeerd. Er zijn verschillende niveaus van participatie mogelijk, van informeren, raadplegen en adviseren tot coproduceren of meebeslissen. Het doel van het inzetten van de bewonersparticipatie bepaalt mede de methode die gebruikt wordt en de te betrekken bewoners(groepen). Participatie is altijd maatwerk.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Pharos
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: RIVM handreiking bewonersparticipatie, Inspiratiegids participatie, Loket gezond leven
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: RIVM handreiking bewonersparticipatie, Inspiratiegids participatie