In dorpen en steden biedt de straat (met daarop aanwezig verkeer en aan de straat gelegen bedrijvigheid) naast positieve effecten ook vaak onrust, lawaai en luchtverontreiniging. Minimaal één zijde die rustig is, waar geen geur of geluid van bijvoorbeeld horeca overheerst, met schone lucht en met een prettig (zo mogelijk natuurlijk) uitzicht en/of buitenruimte vergroot het wooncomfort.
Minder luchtverontreiniging en lawaai beperkt het risico op hinder, hart- en vaatziekten, luchtwegaandoeningen en longkanker. Rust en een natuurlijke omgeving bieden betere mogelijkheden om te ontspannen en te herstellen. Een natuurlijke omgeving maakt bovendien klimaatbestendig(er): het kan helpen warmte te dempen (tegen hittestress), wateroverlast te voorkomen en is goed voor de biodiversiteit.
Geluid heeft nadelige effecten op de gezondheid, dus het is belangrijk om in huis de blootstelling aan geluid te verminderen. Daarnaast is stilte van belang om te ‘ontstressen’. Stil betekent niet dat er geen geluid is, maar wel dat er prettige en/of neutrale geluiden hoorbaar zijn. Mensen vinden natuurlijke geluiden meestal het prettigst.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn geluid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn geluid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn geluid, RIVM rapport stille zijde
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn geluid
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Geluidsbewust ontwikkelen, Onderzoek Amsterdam
Een goede luchtkwaliteit betekent geen schadelijke luchtverontreiniging, maar ook geen hinderlijke geuren. De woning kan gezond (schoon en zonder geurhinder) worden gelucht en geventileerd en de buitenruimte kan gezond gebruikt worden.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn lucht
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: GGD richtlijn lucht
Een natuurlijke omgeving kan een positieve invloed hebben op de gezondheid omdat het ontspanning en rust biedt (helpt bij herstel van stress, aandachtsmoeheid en depressie). Het maakt tevens klimaatbestendig(er): het kan helpen warmte te dempen (tegen hittestress) en wateroverlast voorkomen.
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: www.operatiesteenbreek.nl
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Gezond Ontwerp, Thema groen en water, Amsterdamse beweeglogica, Inspiratiegids groene gezonde wijk, Handboek speelnatuur
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Gezond Ontwerp, Thema groen en water
▶ Meer informatie en/of voorbeelden: Gezond Ontwerp, Thema groen en water, Inspiratiegids groene gezonde wijk, GGD advies lood
Door een plek mooi, prettig en comfortabel in te richten draagt het bij aan kwaliteit van leven, mentaal welbevinden en zingeving. Natuurlijke elementen kunnen helpen om een aantrekkelijke onderscheidende plek te maken waar mensen graag zijn.
Zie voor maatregelen de kernwaarde “Aantrekkelijke plekken”.
Bewoners en gebruikers hebben veel invloed op het aangenaam zijn en houden van de aangename zijde. Maak afspraken over rust, geur of geluid en stimuleer de aanleg van natuurlijke elementen in de buitenruimte.