Via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) worden kinderen in Nederland beschermd tegen 13 ernstige infectieziekten. Welke vaccinaties worden opgenomen in dit programma beslist het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het ministerie wordt hierbij door de Gezondheidsraad geadviseerd. De jeugdgezondheidszorg (JGZ), die in meerdere regio’s bij een GGD is ondergebracht, is de uitvoerder van het RVP.
Het risico op verspreiding van één van de 13 infectieziekten waartegen wordt gevaccineerd, is in grote mate afhankelijk van de hoogte van de vaccinatiegraad. Soms kan een kind (nog) niet worden gevaccineerd, bijvoorbeeld omdat het te jong is of vanwege een ziekte. Wanneer de vaccinatiegraad hoog genoeg is, zijn ongevaccineerde kinderen vaak tóch beschermd. Hoe meer kinderen worden gevaccineerd, hoe kleiner de kans is op verspreiding. Een vaccinatie beschermt dus niet alleen het kind zelf tegen ziektes, maar zorgt ook voor de bescherming van anderen. Meer informatie over groepsimmuniteit is in dit artikel te lezen.
Vragen? Jeugdartsen- en verpleegkundigen gaan graag in gesprek!
De GGD’en zetten zich in voor het welzijn en de gezondheid van alle kinderen in Nederland en vaccineren hoort daarbij. Of ouders hun kinderen laten vaccineren is echter een eigen keuze. Soms hebben ouders twijfels of vragen. Dat is normaal, want er wordt veel desinformatie over vaccineren verspreid. Jeugdartsen en -verpleegkundigen gaan daarom graag het gesprek aan met ouders over onder meer het belang van vaccinaties en mogelijke bijwerkingen. Het is ook mogelijk vragen over dit onderwerp te stellen aan jeugdverpleegkundigen via de GroeiGids-ouderchat (zie hier).
Klik hier om naar de startpagina van het thema Jeugd te gaan