Depressiepreventie aanstaande en pas bevallen moeders

Nog te veel aanstaande en pas bevallen moeders raken in een depressie. De zogeheten postpartum depressie is een aandoening die met de juiste aanpak kan worden voorkomen.

Elk jaar krijgen ruim 23.000 zwangere of pas bevallen vrouwen last van de postpartum depressie (PPD). Het is de meest voorkomende aandoening binnen deze kwetsbare groep, met verstrekkende gevolgen voor moeder, kind en gezin. GGD GHOR Nederland wil depressieklachten voorkomen, of zorgen dat ze niet verergeren. Door de klachten vroegtijdig te signaleren, kunnen we moeders aan de juiste behandeling of begeleiding helpen.

Daarom zijn we samen met Academische werkplaats Jeugd Twente, het Trimbos-instituut, KNOV en het NCJ in maart 2019 gestart met een landelijk project: Depressiepreventie aanstaande- en pas bevallen moeders. Eén van de doelen van het project is om professionals in de geboortezorgketen beter te laten samenwerken.

Ruimte voor verbetering

Deze factsheet uit september 2019 geeft feiten en cijfers over depressie en depressiepreventie bij aanstaande en pas bevallen moeders. Het geeft een beeld van waar we nu staan. Duidelijk is dat er nog veel ruimte is voor verbetering.

Maak depressie bespreekbaar. Kijk voor de overheidscampagne op Hey, het is okay.

GGD GHOR Nederland lanceert kwaliteits- en ontwikkelinstrument lokaal meldpunt zorgwekkend gedrag

4 mei 2021 Kwetsbare groepen

GGD GHOR Nederland lanceert op 4 mei het kwaliteits- en ontwikkelinstrument voor lokale meldpunten zorgwekkend gedrag, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het instrument ... Lees meer

Lees meer over

De podcast Zwarte Muisjes over psychische problemen rond de zwangerschap

13 apr 2021 Kwetsbare groepen

Eén op de tien vrouwen krijgt psychische problemen rond de zwangerschap. In de podcast Zwarte Muisjes volg je Sanne, die na een eerdere postpartum depressie weer zwanger ... Lees meer

Lees meer over