Openbare Geestelijke Gezondheidszorg
De GGD is verantwoordelijk voor het bevorderen van de gezondheid, welzijn en veiligheid van alle burgers. Groepen sociaal kwetsbare burgers, zoals daklozen, personen met verward gedrag en zorgmijders, vereisen extra aandacht omdat zij niet vanzelfsprekend de zorg en/of hulp krijgen die ze nodig hebben. Dit is het werkveld van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg.
GGD-professionals zetten zich in voor deze kwetsbare groepen door het actief organiseren van een vangnet voor deze burgers. De GGD is hierbij een verbindende schakel tussen de zorg- en veiligheidsketen. Schakelend tussen die gebieden kan de GGD vaak een passende oplossing vinden.
Wat GGD GHOR Nederland doet
GGD GHOR Nederland zorgt voor (blijvende) landelijke aandacht voor de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) en behartigt hierin de belangen van de GGD. De nadruk ligt hierbij op vroegtijdig signaleren en ingrijpen, en het centraal stellen van de kwetsbare burger.
Concreet zetten we ons op de volgende manieren in voor de OGGZ en personen met verward gedrag:
- We streven naar een landelijk dekkende borging van sociaal medische zorg in alle Nederlandse gemeenten. Zie ‘Meer weten’.
- Wat ons betreft zou de wijk-GGD-benadering structureel onderdeel moeten zijn van de hulp aan personen met verward gedrag. Meer hierover staat in ons position paper Personen met verward gedrag (2019).
- We streven naar een wettelijke monitoringsfunctie voor personen met verward gedrag bij de GGD’en (zie position paper).
- De samenwerking tussen zorg-, welzijns- en veiligheidsinstanties kan beter als het aankomt op hulp aan personen met verward gedrag. We werken aan het verbeteren van die keten (zie position paper).
- We bepleiten een landelijk dekkend, functionerend stelsel van niet-acute meldpunten voor personen met verward gedrag.
- We stimuleren een inventarisatie en advies door GGD’en over hoe lokaal of regionaal zo’n niet-acuut meldpunt kan worden ingevoerd en ingericht.
Meer weten
- Lees de blog van Hugo Backx op Skipr: De meest kwetsbare Nederlanders zijn overgeleverd aan willekeur. Hij schrijft over sociaal medische zorg en dat die helaas nog niet in elke gemeente is gewaarborgd.
Prenataal huisbezoek versterkt kansrijke start
30 jun 2022 Jeugd & OpvoedenMet de wet ‘Prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg’ (PHB JGZ) krijgen alle gemeenten vanaf 1 juli 2022 de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan de ... Lees meer
“Zorgen dat Nu Niet Zwanger in alle gemeenten beschikbaar komt.”
15 jun 2022 Kwetsbare groepenStaatssecretaris van het ministerie van VWS, Maarten van Ooijen opende de Landelijke bijeenkomst van Nu Niet Zwanger met de woorden: “We weten allemaal hoe goed en belangrijk ... Lees meer