Patiënten beter beschermd tegen infectieziekten door samenwerking GGD en ziekenhuis

Patiënten beter beschermd tegen infectieziekten door samenwerking GGD en ziekenhuis

Daarom GGDInfectieziektebestrijding

Als je patiënten die afweeronderdrukkers gaan gebruiken wilt beschermen tegen infectieziekten kun je het beste vaccineren. In Noord- en Oost-Gelderland zocht de GGD daarom de samenwerking op met de ziekenhuizen in de regio. Maag-, darm- en leverarts Daan de Koning is enthousiast. “Vaccineren is veel makkelijker dan een infectieziekte genezen.

Een patiënt die afweeronderdrukkers voorgeschreven krijgt, wordt kwetsbaarder voor infecties, vertelt maag- darm- en leverarts Daan de Koning van Gelre ziekenhuizen. De Koning behandelt voornamelijk patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, ziektes waarbij de darm chronisch ontstoken is. “Die ontsteking komt door een foutje in het immuunsysteem van de patiënt. Wat we vaak doen, is geneesmiddelen geven die dat immuunsysteem remmen: afweeronderdrukkers.”

Vaccineren makkelijker dan genezen

Omdat het lichaam zich dan ook minder kan verweren tegen infectieziekten, kunnen mensen zich voordat ze aan de behandeling beginnen preventief laten vaccineren.

Image related to to

De Koning: “Vaccins zijn heel effectieve methoden om te voorkomen dat je een infectieziekte krijgt. Vaccineren is veel makkelijker dan een infectieziekte genezen. Het is ook opgenomen in een behandelrichtlijn, dat je mensen die deze medicatie krijgen moet beschermen tegen infectieziekten.”

Vaccineren goed geregeld

Als je geen aandacht besteedt aan het vaccineren van patiënten die afweeronderdrukkers gebruiken, heb je als ziekenhuis je zaken niet goed op orde, vindt De Koning. “Wij hebben dat sinds 2016 in samenwerking met GGD Noord- en Oost-Gelderland heel goed geregeld.” Als De Koning afweeronderdrukkers aan een patiënt voorschrijft, bespreekt hij het belang van vaccinaties en de samenwerking met de GGD. “Als de patiënt zich wil laten vaccineren, sturen wij een berichtje naar de GGD die de patiënt uitnodigt.” Voor die tijd schreef De Koning een recept uit, waarmee de patiënt het vaccin kon ophalen bij de apotheek. “Vervolgens moest de patiënt mét het vaccin naar de huisarts om het vaccin te laten zetten. Als er een booster nodig was, moest dit allemaal opnieuw. Je kunt je voorstellen dat de patiënt dan ergens afhaakt.”

Image related to to

Arts infectieziektebestrijding Helen Siers van GGD Noord- en Oost-Gelderland nam het initiatief voor de samenwerking. Ze vond het belangrijk dat er één coördinerend punt kwam op het vlak van vaccineren. “Dit is nog geen standaardtaak van de GGD maar wat ons betreft wordt het dat wel.”

De Koning is het daarmee eens. “Bij de GGD hebben ze de juiste kennis. Wat zijn de beste vaccins om te geven, met welke tussenpozen, hoe lang werken ze dan? Gaat de patiënt nog op reis en moet ik dan nog andere vaccins geven? Die kennis is in een ziekenhuis meestal beperkt aanwezig. En wat er ook niet is, zijn die voorraadkasten met al die vaccins. Wij hadden dus moeite om de behandelrichtlijn uit te voeren, nog even los van het feit dat veel zorgverzekeraars deze vaccinaties niet vergoeden waardoor patiënten er vanaf zien.”

Vaccineren voor de behandeling

De samenwerking ontstond toen Siers steeds meer mensen op het reizigersspreekuur zag met een aandoening waarvoor ze afweeronderdrukkers gebruikten. “Daardoor konden ze niet alle aanbevolen vaccinaties krijgen.” Bij Siers ontstond de wens om ervoor te zorgen dat deze patiënten werden gevaccineerd vóórdat hun behandeling startte.

Image related to to

“Want niet alleen tijdens het reizen kom je in aanraking met infectieziekten, maar ook in Nederland. Denk aan gordelroos of pneumokokken. Als je immuunsysteem wordt onderdrukt word je vatbaarder voor ernstige gevolgen van een pneumokokken infectie, zoals longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Daar wil je mensen tegen beschermen. Maar dat deden we nog niet structureel.”

Veel patiënten beschermd

Siers zocht de samenwerking op met de specialisten in de regio die afweeronderdrukkers aan hun patiënten voorschreven, zoals reumatologen en maag- darm- en leverartsen. De Koning was de eerste die enthousiast reageerde, vertelt ze. “Hij vroeg meteen: ‘Wanneer kunnen we beginnen?’ Deze samenwerking heeft al veel patiënten beschermd. Inmiddels zien ze bij GGD Noord- en Oost-Gelderland alleen al via De Koning en zijn collega maag-, darm- en leverartsen uit Gelre ziekenhuizen zo’n honderd patiënten per jaar die zich anders misschien niet hadden laten vaccineren.

Lagere drempel

Geen enkele instantie in Nederland zet zoveel vaccinaties als de GGD, benadrukt De Koning. “Die weten absoluut waar ze het over hebben. Maar wat net zo belangrijk is bij het voorkomen van infectieziekten, is dat je een zo groot mogelijke groep patiënten bereikt. Dat doe je door het makkelijk te maken, en dat doen wij met deze samenwerking. Het maakt de drempel voor patiënten die afweeronderdrukkers gebruiken om zich te laten vaccineren veel lager.”