Danny ten Berge, unit-hoofd GHOR Zuid-Limburg, en Annette Theuws, afdelingshoofd GHOR Limburg Noord, hebben er net een aantal heftige dagen opzitten wanneer wij hen spreken. De extreme wateroverlast en overstromingen in juli 2021 hebben veel van hen en hun collega’s gevraagd en hebben indruk gemaakt. Maar als ze na afloop bedankjes ontvangen en beseffen dat de GHOR tijdens deze crisis haar rol heeft uitgevoerd zoals die bij de oprichting bedoeld was, dan zijn ze terecht trots en tevreden.
De eerste wateroverlast wordt op 13 juli gemeld: ondergelopen kelders, omhoog komende putdeksels in Zuid-Limburg. En de stortregen houdt maar aan. Een dag later worden in Valkenburg de eerste zorginstellingen ontruimd. En op 15 juli bereikt het water in de Maas een recordhoogte en wordt Zuid-Limburg officieel tot rampgebied verklaard. Het hoogwater verplaatst zich inmiddels naar Noord-Limburg.
Scenario werd zwarter en zwarter
Danny: “Er gebeurde zoveel tegelijk op zoveel plekken. Waterbuffers die op doorbreken stonden. Een vloedgolf in Valkenburg. Defensie. Ambulances. Het trauma-centrum van een ziekenhuis in het overstromingsgebied. En ieder overleg werd het scenario zwarter en zwarter. Op een gegeven moment hadden we zoveel plekken waar er iets moest gebeuren”. Danny en haar team legden contact met de zorgorganisaties in hun regio om te horen of ze goed voorbereid waren, wat ze nodig hebben, om ze te laten weten waar ze aan toe waren.
Tijdens een crisis als deze zijn er veel zorginstellingen betrokken: ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, thuiszorg, huisartsen, ambulancediensten en meer. Danny: “De GHOR is gericht op samenwerking, netwerken, informatie delen. Wij zijn namens al die zorgpartijen de schakel naar het openbaar bestuur en tegelijkertijd delen wij alle informatie van openbaar bestuur, brandweer, politie, defensie en andere crisispartners weer met al die zorgpartijen. Wij hebben geen eigen belang: we zijn niet van een organisatie. Niemand heeft deze unieke positie.”
In de zorg, niet van de zorg
Annette kan dat beamen: “Wij zitten, in crisisstand, op afstand van de zorg. We worden dus niet in de operationele zaken gezogen die allemaal nú geregeld moeten worden. Wanneer een ziekenhuis inclusief huisartsenpost geëvacueerd moet worden en veel ambulances in het crisisgebied zijn, dan moet er iemand zijn die overzicht houdt en de continuïteit van zorg mee bewaakt, onder meer door een sterke informatiepositie.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding