Zit je als jongere ergens mee? Dan is er JouwGGD

Of het nou gaat over seksualiteit, gevoelens of vaccinaties, het online platform JouwGGD biedt jongeren betrouwbare informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ook kunnen ze anoniem chatten met professionals. “Je hoopt dat ze die ene vraag die ze aan niemand durven stellen, wél bij ons kwijt kunnen.”

Hoe voelt het om autisme te hebben? Voor welk voorbehoedmiddel kies je en waarom? Op dit soort vragen kunnen jongeren antwoorden vinden op JouwGGD, een samenwerkingsverband van 26 jeugdgezondheidsorganisaties uit heel Nederland. “JouwGGD is dé site in Nederland voor jongeren over gezondheid,” zegt projecleider Sanneke Ritsema. “Het bestaat sinds 2014 en we hebben inmiddels een enorm bereik. Vorig jaar kwamen er 1,3 miljoen unieke bezoekers op de site. De grootste groep is tussen de 14 en de 17 jaar. Want dan verandert er ook heel veel in je leven!”

 

Image related to to

Jongeren gaan volgens Ritsema niet naar een website om daar een beetje rond te struinen. “We hebben daarom hoog ingezet op de vindbaarheid via Google,” vertelt ze. “Als je bijvoorbeeld googelt op ‘ik ben verliefd’, ‘mijn vriend heeft me verlaten’ of ‘ik heb jeuk’, dan eindigen we altijd heel hoog.”

Daarnaast bereikt JouwGGD de doelgroep via social media en via online advertenties met aansprekende vragen als ‘hoe voel ik me weer mooi?’ en ‘weet je wat een clitoris is?’

Jongerenadviseurs

De informatieve teksten worden door JouwGGD of Opvoedinformatie NL geschreven en gevalideerd door kennisinstituten. Daarnaast maakt JouwGGD gebruik van ‘jongerenadviseurs’. Dit zijn jongeren die bijvoorbeeld filmpjes, strips of blogs maken over de ervaringen van jongeren met een bepaald thema. Ook voorzien ze de informatieve teksten voor de site van commentaar, of schrijven ze zelf teksten. “Dan krijgt de informatie wat meer diepgang en kleur,” vindt Ritsema.

Leren van elkaar

Mare (14) is zo’n jongerenadviseur. Ze kwam op het idee om dit te doen omdat haar nicht het al een tijdje deed. “Ik wilde wel iets nieuws proberen, en dit leek me interessant.” Regelmatig brainstormt ze met andere jongerenadviseurs over de vraag welke onderwerpen aandacht verdienen op JouwGGD. “Vervolgens ga ik daar met verschillende jongeren om me heen over praten. In mijn sportclubje, bij mijn muziekactiviteiten, en vooral op school.” Normaal begint Mare niet zo snel over een wat serieuzer onderwerp, maar nu is het haar ‘taak’. “Daardoor hebben we het vaak wat langer over een bepaald onderwerp, en soms ontstaat er dan ook een discussie. Zo leer ik zelf veel meer van de jongeren om me heen.”

Anoniem vragen stellen

Ritsema merkt dat JouwGGD in een behoefte voorziet. “Nu de school door corona veel dicht was, kregen we veel meer bezoekers op de site, en veel meer chats.” Wie de chat opent, treft aan de andere kant van het scherm bijvoorbeeld Tamara Mooij, jeugdverpleegkundige bij GGD Hollands Noorden. “De chat is anoniem,” benadrukt ze. “Wij doen niets met de informatie die de jongere ons geeft, er wordt niets genoteerd of opgeslagen.“ Anoniem vragen stellen is laagdrempeliger, weet ze. “Jongeren zijn vaak bang om bepaalde dingen aan hun ouders te vertellen of vinden het lastig om contact te zoeken met bijvoorbeeld hun mentor op school. Aan een wildvreemde vertellen ze meer. Ze hebben vaak vooral een luisterend oor nodig. Het gesprek kan ook een duwtje in de rug zijn om er toch met iemand uit hun omgeving over te gaan praten.”

Image related to to

Ben ik normaal?

Jeugdverpleegkundigen wijzen jongeren tijdens het vaste contactmoment – in de tweede en in de vierde klas  van de middelbare school – actief op het bestaan van JouwGGD. “Je hoopt dat ze die ene vraag die ze aan niemand durven stellen, wél bij ons kwijt kunnen,” zegt Mooij. “Seksualiteit is het meest gezochte onderwerp,” vertelt Ritsema. “Alcohol en drugs doet het ook altijd goed. ‘Hoe groot word ik?’ is ook heel belangrijk. En: ‘ben ik dan normaal?’”

Persoonlijke verhalen

Jongerenadviseur Mare vond het interessant om te werken aan het thema ‘hpv-vaccinatie’. “Ik kreeg verschillende verhalen te horen, bijvoorbeeld waarom het van ouders om bepaalde redenen niet mocht.” Ook het thema ‘motivatie’ vond ze leuk. “Want daardoor leerde ik zelf ook heel veel.” Ze heeft net een verhaal afgerond over ‘je anders voelen’. “Dat zijn persoonlijke verhalen van mensen die dichtbij me staan. Mijn broertje heeft bijvoorbeeld te weinig groeihormonen, en een vriend heeft dyslexie.” In haar verhaal geven jongeren tips over hoe je met je gevoelens om kunt gaan. Mare is trots op de bezoekersaantallen maar denkt dat er nog te veel jongeren zijn die ergens veel last van hebben, maar niet weten dat JouwGGD bestaat. “Dat is jammer, want het kan heel erg helpen. Er mag nog aan veel meer jongeren worden verteld dat er een betrouwbaar platform is waar je hulp kunt zoeken voor de dingen waar je mee zit. Of het nou klein of groot is.”