Tips als uw kind prikangst heeft

Kinderen hebben vaak last van prikangst. Jonge kinderen begrijpen niet altijd wat er tijdens een afspraak gebeurt en kunnen hun lichaam minder goed controleren. Medewerkers op een GGD-priklocatie werken met een handreiking prikangst. Zij weten hoe ze uw kind het beste kunnen helpen. En er is ook een aantal dingen die u als ouder kunt doen.

Voor de meeste jonge kinderen is het voldoende om hen een dag van tevoren te vertellen dat zij een prik krijgen. En dat het even pijn doet. Maar er zijn ook kinderen die bang zijn voor een prik. Praat hierover met uw kind: waar is hij of zij precies bang voor? Hieronder vindt u tips om hiermee om te gaan.

1. Bereid uw kind goed voor
Vertel uw kind dat hij of zij een prik gaat krijgen. Wacht hiermee niet tot het laatste moment, vertel het bijvoorbeeld een dag van tevoren. Bij oudere kinderen is enkele dagen van tevoren beter. Vertel over waar u naar toe gaat, wie de prik geeft en waarom. Kijk samen een filmpje op internet over het vaccineren op een dergelijke locatie. Wees eerlijk maar maak er vooral ook geen probleem van: Een prik doet heel even een klein beetje pijn. Het is zo voorbij, maar het is gewoon niet prettig.

2. Luister naar uw kind, stel vragen en toon begrip
Zeg dat u bij hem/haar blijft en hem of haar gaat helpen. Maar maak het niet groter dan het is. Vraag aan uw kind wat hij of zij prettig zou vinden: op schoot of niet? Hand vasthouden of niet? Zo geeft u uw kind een gevoel van controle. Neem eventueel de favoriete knuffel mee.

3. Blijf kalm
Uw aanwezigheid is belangrijk voor uw kind. Straal rust en vertrouwen uit. Uw kind voelt het aan als u angstig bent en neemt die angst over.

4. Zorg voor afleiding
Praat samen over iets leuks of lees voor uit een boekje. Of adem samen in en uit. U kunt ook samen naar een filmpje op uw telefoon kijken. Hoe meer uw kind is afgeleid, hoe minder het merkt van de prik. Degene die de vaccinatie toedient zal ook met uw kind praten en hem of haar afleiden. Bijvoorbeeld doordat ze vraagt af te tellen van 10 naar 0.

5. Positief belonen en complimenten geven helpt
Vraag achteraf altijd aan uw kind hoe het ging. Herhaal de positieve ervaringen en eventuele tips voor de volgende keer, zodat u een positieve afsluiting hebt.