Vergunningen voor evenementen
Als iemand een evenement wil organiseren, of dat nu een hardloopevenement of muziekfestival is, moet hij/zij een vergunning aanvragen bij de gemeente. Die aanvraag komt via de GHOR bij ons terecht. Ik schrijf dan een advies op maat wat betreft hygiëne en veiligheid. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel toiletten en handenwasgelegenheden aanwezig moeten zijn, hoe omgegaan moet worden met voedsel(bereiding) of met dieren die aanwezig zijn. Ook bezoek ik evenementen. We maken dan een afspraak met de evenementhouder en lopen een dagdeel mee op het evenement. Als ik zie dat dingen niet op orde zijn, rapporteer ik dat aan de gemeente of GHOR. Als het nodig is, dan grijpen zij direct in.
Hoe word je ontvangen?
Het is heel verschillend hoe mensen me ontvangen. Sommige mensen zijn heel zenuwachtig, omdat bijvoorbeeld hun vergunning van mijn bezoek afhangt (bij bijvoorbeeld een tattooshop). Andere zijn heel trots op wat ze doen en laten dat graag aan me zien. De meeste mensen zijn heel meewerkend en vriendelijk.
Maak je ook weleens vervelende situaties mee?
Ja, maar niet vaak hoor. Sommige mensen liggen dwars of weigeren medewerking, ik ben zelfs weleens in een bedreigende situatie geweest. Ik blijf altijd kalm en ga in gesprek met de persoon. Ik vertel wat ik precies kom doen en leg uit dat we hetzelfde doel hebben: het werk zo goed mogelijk uitvoeren.
Uit voorzorg voor mogelijk vervelende situaties, loop ik in sommige gevallen nooit met maar één persoon mee tijdens een inspectie. Ik kom namelijk niet om mensen persoonlijk te beoordelen en ik wil mensen ook zeker niet dit gevoel geven. Als ik weet dat er op een bepaalde locatie een bedreiging heeft plaatsgevonden, dan neem ik een collega mee.
Zijn er ook andere uitdagingen binnen het vak?
In sommige gevallen kan ik alleen een advies geven. Ik ben namelijk geen toezichthouder. Bijvoorbeeld bij een audit in een verpleeghuis. Het advies is niet bindend, dus mensen hoeven er niets mee. Op sommige locaties weet ik dat ze mijn advies voortvarend oppakken, maar op andere locaties vraag ik me dat af. Dat vind ik soms wel lastig. Daarom vind ik het belangrijk om het gesprek met medewerkers en leidinggevenden aan te gaan, hen goed informeren en zelfs motiveren is daar onderdeel van.
Kan iedereen DIP’er worden?
De opleiding voor deskundige infectiepreventies is een post hbo-opleiding van twee jaar. Om in te stromen is een medische hbo-opleiding opleiding vereist. DIP’er werken overigens niet alleen bij de GGD’en. Je kunt ook DIP’er worden bij een ziekenhuis of zorginstelling.
Het leukste aan het werk voor Jonne is de afwisseling. Op een dag ga ik van een stoere tatoeëerder naar een elegante schoonheidssalon en sluit ik af bij een verzorgingstehuis. Het contact met mensen is leuk en het geeft me voldoening om mensen kennis bij te brengen.