Stoere tatoeëerders en elegante schoonheidssalons

Stoere tatoeëerders en elegante schoonheidssalons

Daarom GGDInfectieziektebestrijding

Rineke Nanlohij werkt nu bijna vijf jaar als deskundige infectiepreventie (DIP’er) bij GGD Brabant Zuidoost. Wat doet een DIP’er? En wat zijn de grootste uitdagingen binnen het vak? Je leest het in dit interview.

Wat doe je als deskundige infectiepreventie?

Als deskundige infectiepreventie zet ik me in voor een goede hygiëne en help ik verspreiding van besmettelijke ziekten of infecties te voorkomen. Dat doe ik op verschillende manieren.
Zo voer ik inspecties uit bij tattooshops, piercingstudio’s en ondernemers die permanente make-up uitvoeren. Ook inspecteer ik  locaties waar veel (kwetsbare) mensen van gemeenschappelijke voorzieningen gebruikmaken, zoals verzorgings- en verpleeghuizen en gehandicaptenzorg. In het kader van technische hygiënezorg  bezoek ik, op verzoek van de gemeente, zogenaamde ‘risicolocaties’, zoals scholen, sportlocaties, zorgboerderijen of seksbedrijven. Verder adviseer ik de gemeenten over hygiënemaatregelen voor het verlenen van een vergunning voor een evenement, adviseer ik collega’s in de vaccinatie- en teststraten en voer ik audits en quick scans uit.

Inspecties bij tattooshops

Elke drie jaar moeten ondernemers een nieuwe vergunning aanvragen. Een inspectie is een belangrijke voorwaarde voor deze aanvraag. De ondernemer neemt hiervoor contact met ons op en we plannen een afspraak.
De inspectie start met een kennismakingsgesprek met de eigenaar. Daarna bekijk ik de ruimte(n) en materialen. Ook kijk ik mee hoe een handeling (bijvoorbeeld het zetten van een tatoeage) wordt gedaan en of dat hygiënisch gebeurt. Ook wil ik zien hoe er wordt opgeruimd, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Aan het eind van de inspectie bespreek ik mijn bevindingen met de ondernemer. Als het nodig is dan stel ik een lijst met verbeterpunten op. Als er eenvoudig op te lossen aandachtspunten zijn, handel ik dat verder af per e-mail. Bijvoorbeeld als de shop een desinfectiemiddel gebruikt dat niet aan de eisen voldoet. Dan vraag ik de ondernemer het juiste middel aan te schaffen en hiervan een foto met aankoopbewijs te mailen. Bij grotere aandachtspunten plan ik een herinspectie. Als het echt mis is, kan ik een vergunning weigeren. Overigens hebben de meeste shops de hygiëne goed op orde. Een herinspectie of het weigeren van een vergunning komt gelukkig niet zo vaak voor.

Audits en quick scans

Bij een audit op een test- of vaccinatiestraat controleer ik of alles wordt uitgevoerd zoals beschreven staat in de hygiëneprotocollen van het RIVM en of deze protocollen in de praktijk goed uitvoerbaar zijn. Ik adviseer en soms zijn er specifieke vragen die ik ter plekke beantwoord. Als ik iets zie wat niet helemaal goed gaat, dan bespreek ik dit met de betreffende medewerker(s) en coördinator. Ook stel ik een adviesrapport op voor de coördinator.

Technische hygiëne inspectie bij verzorgings- en verpleeghuizen

Onze GGD heeft contracten met een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in onze regio.  Daar ga ik periodiek langs voor een audit en geef ik, indien nodig, scholing aan de medewerkers van de betreffende locatie. Tijdens het inspectiebezoek loop ik een halve dag mee met verschillende medewerkers. Ik praat met hen en kijk of ze hun werk volgens de hygiënenorm uitvoeren. Na een audit maak ik een verslag met een advies voor de leidinggevende en de infectiecommissie.

Image related to to

Ook bezoek ik  verpleeg- en verzorgingshuizen bij een infectieziekteuitbraak zoals griep, norovirus of het coronavirus. Ik ga op zoek naar de oorzaak van de uitbraak en ga na welke acties nodig zijn om verspreiding te stoppen.

Vergunningen voor evenementen

Als iemand een evenement wil organiseren, of dat nu een hardloopevenement of muziekfestival is, moet hij/zij een vergunning aanvragen bij de gemeente. Die aanvraag komt via de GHOR bij ons terecht. Ik schrijf dan een advies op maat wat betreft hygiëne en veiligheid. Hierin staat bijvoorbeeld hoeveel toiletten en handenwasgelegenheden aanwezig moeten zijn, hoe omgegaan moet worden met voedsel(bereiding) of met dieren die aanwezig zijn. Ook bezoek ik  evenementen. We maken dan een afspraak met de evenementhouder en lopen een dagdeel mee op het evenement. Als ik zie dat dingen niet op orde zijn, rapporteer ik dat aan de gemeente of GHOR. Als het nodig is, dan grijpen zij direct in.

Hoe word je ontvangen?

Het is heel verschillend hoe mensen me ontvangen. Sommige mensen zijn heel zenuwachtig, omdat bijvoorbeeld hun vergunning van mijn bezoek afhangt (bij bijvoorbeeld een tattooshop). Andere zijn heel trots op wat ze doen en laten dat graag aan me zien. De meeste mensen zijn heel meewerkend en vriendelijk.

Maak je ook weleens vervelende situaties mee?

Ja, maar niet vaak hoor. Sommige mensen liggen dwars of weigeren medewerking, ik ben zelfs weleens in een bedreigende situatie geweest. Ik blijf altijd kalm en ga in gesprek met de persoon. Ik vertel wat ik precies kom doen en leg uit dat we hetzelfde doel hebben: het werk zo goed mogelijk uitvoeren.

Uit voorzorg voor mogelijk vervelende situaties, loop ik in sommige gevallen nooit met maar één persoon mee tijdens een inspectie. Ik kom namelijk niet om mensen persoonlijk te beoordelen en ik wil mensen ook zeker niet dit gevoel geven. Als ik weet dat er op een bepaalde locatie een bedreiging heeft plaatsgevonden, dan neem ik een collega mee.

Zijn er ook andere uitdagingen binnen het vak?

In sommige gevallen kan ik alleen een advies geven. Ik ben namelijk geen toezichthouder. Bijvoorbeeld bij een audit in een verpleeghuis. Het advies is niet bindend, dus mensen hoeven er niets mee. Op sommige locaties weet ik dat ze mijn advies voortvarend oppakken, maar op andere locaties vraag ik me dat af. Dat vind ik soms wel lastig. Daarom vind ik het belangrijk om het gesprek met medewerkers en leidinggevenden aan te gaan, hen goed informeren en zelfs motiveren is daar onderdeel van.

Kan iedereen DIP’er worden?

De opleiding voor deskundige infectiepreventies is een post hbo-opleiding van twee jaar. Om in te stromen is een medische hbo-opleiding opleiding vereist. DIP’er werken overigens niet alleen bij de GGD’en. Je kunt ook DIP’er worden bij een ziekenhuis of zorginstelling.

Het leukste aan het werk voor Jonne is de afwisseling. Op een dag ga ik van een stoere tatoeëerder naar een elegante schoonheidssalon en sluit ik af bij een verzorgingstehuis. Het contact met mensen is leuk en het geeft me voldoening om mensen kennis bij te brengen.