Het coronavirus zorgde er het afgelopen jaar voor dat er nauwelijks evenementen waren. Toch zat Jarno Rouweler, adviseur risicobeheersing en evenementen bij GHOR Twente, niet stil. En ook nu heeft hij genoeg te doen. ‘Als we nu niet beginnen met advies en voorbereidingen is het voor de organisatoren van evenementen sowieso te laat.’
Risicoanalyses maken van grotere evenementen, adviseren over geneeskundige inzet en checken of de aanrijroutes voor bijvoorbeeld ambulances wel in orde zijn. Als adviseur risicobeheersing en evenementen bij GHOR Twente geeft Jarno Rouweler normaal gesproken jaarlijks advies bij zo’n veertig grote evenementen die risico’s met zich meebrengen. Na een multidisciplinair overleg (met de politie, brandweer, Veiligheidsregio Twente, de betreffende gemeente en de organisatie van het evenement) maakt Jarno een analyse. Hoeveel hulpverleners zijn er nodig, waar moeten ze precies staan en welke middelen zijn er op een EHBO-post nodig. Van tevoren wordt een advies uitgebracht en op de dag zelf checkt Jarno (of een Officier van Dienst-Geneeskundig, oftewel een OvD-G) regelmatig of de praktijk overeenkomt met de gemaakte plannen. Na het evenement volgt een evaluatie, zodat bepaalde aspecten volgend jaar nog beter kunnen.
Maatwerk
‘Geen enkel evenement is hetzelfde, maatwerk is nodig. Een hardloopevenement brengt andere risico’s met zich mee dan een hardcorefeest. Bij bijvoorbeeld de marathon van Enschede heb je meerdere EHBO-posten op de route nodig voor eventuele blessures. Daar is onderlinge communicatie extra belangrijk.