Mentale gezondheid is net zo’n belangrijk onderwerp als fysieke gezondheid, vindt Samantha Dinsbach. GGD Twente besteedde er tijdens de coronacrisis veel aandacht aan. “Je zag golfbewegingen in het welbevinden die direct samenhingen met de lockdowns.”
“De mentale gezondheid is onderdeel van de totale gezondheid. Als je je ongelukkig voelt, krijg je allerlei gezondheidsklachten”, zegt Samantha Dinsbach, directeur publieke gezondheid GGD Twente. De coronacrisis met zijn lockdowns heeft dat besef volgens haar versterkt. “We hebben gemerkt hoezeer onze mentale gezondheid afhankelijk is van alles wat we kunnen doen.”
Serieuze vraagstukken
De pandemie bracht veel onzekerheid en beperkingen. Daardoor ging de mentale gezondheid achteruit, laten gegevens uit Twente zien. Zo steeg het aantal vragen bij het regionale Meldpunt niet-acute geestelijke gezondheid met 55 procent in 2021. ‘Het gaat daarbij over serieuze vraagstukken: eenzaamheid, nare gedachten, niet goed je plek vinden.’ GGD Twente deed meermaals panelonderzoek naar het mentale welbevinden. ‘Je zag golfbewegingen die direct samenhingen met de lockdowns. Tijdens een lockdown waren mensen beduidend minder gelukkig en voelden zij zich vaker eenzaam.’
Verhoogd risico
GGD Twente publiceerde in 2021 ook onderzoeksresultaten over de psychische gezondheid van jongeren. Die waren zorgwekkend. ‘Eén op de vijf jeugdigen vanaf 12 jaar denkt wel eens over suïcide. Ook heeft één op de vijf een verhoogd risico op psychosociale problemen zoals angst, depressieve gevoelens of driftbuien. De Twentse context is sterk vergelijkbaar met de rest van Nederland, dus je mag wel stellen dat dit ook elders geldt. Het is dan ook heel belangrijk het mentale welbevinden te monitoren én te kijken hoe je het kunt verbeteren.’
Advisering aan scholen
GGD Twente nam mentale gezondheid daarom mee in advisering aan scholen over corona. Een infectiedeskundige en een verpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) trokken samen op in de advisering aan scholen.