Bijstellen geluidsdoel voor Schiphol slecht voor gezondheid omwonenden19 december 2024
Het besluit van het kabinet om meer vluchten op Schiphol toe te staan dan in 2022 beloofd, is slecht nieuws voor de gezondheid ...
Lees meerEen oefenruimte waarin er interactief in een 360 graden-setting getraind kan worden, de droom van ieder opleidingscentrum. Daarom sloegen de ambulancediensten en de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) van de regio’s Haaglanden en Brabant Midden-West-Noord de handen ineen en is de eerste gezamenlijke immersive training in Haaglanden een feit. Patrick Scheffer, beleidsmedewerker vakbekwaamheid bij de GHOR was betrokken bij de totstandkoming ervan.
Maar wat is een immersive training? Patrick legt uit: “Alles is ontworpen om deelnemers in een andere werkelijkheid te plaatsen. In de ruimte kan realistisch geoefend worden door het gebruik van meerdere zintuigen. Elke hulpverleningssituatie kan worden nagebootst: op een weg, in een thuisomgeving, in de natuur of op een bedrijventerrein. Maar ook onderweg in de ambulance of op de spoedeisende hulp kunnen hulpverleningen worden nagebootst. Vanuit een regieruimte kijkt de docent mee en kan hij aanwijzingen geven via de koptelefoons die de deelnemers dragen. De muren reageren op aanraking, daardoor hebben de deelnemers zelf invloed op het verloop van de aangeboden casus.”
De gezamenlijke ontwikkeling van het scenario, specifiek gericht op de opgeschaalde zorg in Nederland, is uniek. Ambulancepersoneel en de Officieren van dienst Geneeskundig (OvDG) kunnen hier de vaardigheden trainen die nodig zijn voor het goed coördineren van de juiste hulpverlening tijdens een grootschalig incident.
Tijdens de training wordt de samenwerking tijdens een incident nagebootst. Iedereen doet dat in zijn eigen werkgebied, zonder daadwerkelijk alle benodigde mensen en materieel te moeten optrommelen. Je speelt eigenlijk een spel waarin je reageert op een actie die wordt aangeboden. Het belang van de ruimte is dat je werken onder druk kunt simuleren. Je hebt echt het idee dat je midden in een incident staat en dat voelt behoorlijk echt. Zo ga je met elkaar een strijd aan om samen de klus te klaren.
Patrick: “Immersive betekent letterlijk ‘onderdompelen’. Je gaat de trainingsruimte binnen en wordt letterlijk ondergedompeld in een scenario dat zo dicht mogelijk bij de realiteit ligt.
In een soort escaperoom setting volgt de deelnemer vervolgens zijn of haar training. Zo toetsen en vergroten cursisten hun kennis van opgeschaalde zorg. Het komt gelukkig niet vaak voor dat incidenten zo groot worden als nu aangeboden wordt. Met deze training kunnen we toch oefenen onder soms hectische omstandigheden, dat is heel belangrijk.”
Patrick is best trots op de ontwikkelde training. “Het is mooi dat wat er in aanvang bedacht is, er nu daadwerkelijk staat”, vertelt hij met een glimlach. “Het is een mooi product dat tot stand is gekomen door samen te werken met een andere regio en dankzij financiering vanuit het Opleiden, Trainen en Ontwikkelbudget van het NAZW .
Digitaal onderwijs bleek in de coronatijd meer dan ooit een uitkomst. De zoektocht naar een geschikte methode resulteerde in deze innovatieve training. Zo gaan we mee met de hedendaagse ontwikkelingen op het gebied van oefenen en opleiden. Op deze manier kunnen we met een minimum aan mensen en materieel toch goed oefenen.”
Film over de trainingsruimte (2:41): Veiligheidsregio Haaglanden
Bron: Team Communicatie, Veiligheidsregio Haaglanden
Het besluit van het kabinet om meer vluchten op Schiphol toe te staan dan in 2022 beloofd, is slecht nieuws voor de gezondheid ...
Lees meerOnlangs organiseerde GHOR Kennemerland vier veelzijdige oefendagen op luchthaven Schiphol. Het scenario? Passagiers aan boord van een vliegtuig worden ziek na contact ...
Lees meerHet college van bestuur van de Universiteit voor Humanistiek heeft dr. Hilmar Bijma benoemd tot bijzonder hoogleraar Kinderwensverkenning. GGD GHOR Nederland heeft ...
Lees meer