GGD GHOR Nederland ondertekent belangrijk signaal aan kabinet: “Alles op alles zetten om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede”

GGD GHOR Nederland ondertekent belangrijk signaal aan kabinet: “Alles op alles zetten om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede”

NieuwsVeiligheid

Iedereen in Nederland moet een gelijke kans hebben op een zo gezond mogelijk leven. Om dat te bereiken moet de ‘bestaanszekerheid’ worden gegarandeerd. Dit houdt in: een stabiel en voldoende besteedbaar inkomen en de mogelijkheid tot gezond eten, onderwijs en veilig werken en wonen.

Dit is een van de kernpunten van de open brief aan het kabinet van artsenfederatie KNMG en ruim zeventig organisaties, waaronder (academische) ziekenhuizen, de VNG, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Sociaal Economische Raad, FNV, de Nederlandse Zorgautoriteit, sportkoepel NOC-NSF, verschillende ouderen- en jongerenbonden en GGD GHOR Nederland. De brief wordt aangeboden aan minister Schouten van Armoedebeleid en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid.

Bestaanszekerheid is een belangrijke sleutel tot de oplossing

Veel artsen hebben nu het gevoel dat ze vooral aan symptoombestrijding doen. Ze schrijven slaappillen voor aan mensen die wakker liggen omdat hun baan op de tocht staat. Een kind met astma veroorzaakt door een schimmelig huis, krijgt een puffer. Het is dweilen met de kraan open, vinden de ondertekenaars.

Gezondheidsverschillen omlaag

“Dagelijks zien onze mensen de gevolgen van grote gezondheidsverschillen”, zegt Ton Coenen, algemeen directeur van GGD GHOR Nederland. “Er is veel gezondheidswinst te behalen door tijdiger risico’s bij te sturen. Denk aan mensen die structureel last hebben van geluidsoverlast of door slechte luchtkwaliteit luchtwegaandoeningen krijgen. Hoeveel ongezond leefgedrag komt voort uit stress en zorgen? Uit onze onderzoeken blijkt keer op keer dat preventie leidt tot gezondheidsvoordelen. Bestaanszekerheid vormt daarin een essentiële rol en daarom ondertekenen wij van harte deze brief van de KNMG.”

Brede steun

Leefstijl en de sociale en fysieke omgeving bepalen voor bijna zeventig procent iemands gezondheid. De impact van de medische zorg op gezondheid van mensen is slechts elf procent. Dat artsen het probleem niet alleen kunnen oplossen, blijkt uit de brede steun voor het initiatief van de KNMG. De open brief, met daarin voorgestelde oplossingsrichtingen én een overzicht van de ondertekenaars, vindt u via deze link.