Over de omgevingswet16 januari 2024
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Eén van de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet is het bereiken en in ...
Lees meerOp 15 november is het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), ‘Gemeentelijke lijkschouw door forensisch artsen onder druk, veel zorgen op korte termijn’, naar de Tweede Kamer gestuurd. De lijkschouw wordt uitgevoerd door forensisch artsen, merendeels in dienst bij de GGD’en en als onderdeel van de forensische geneeskunde. Een groeiend tekort aan forensisch artsen en aan voldoende en structurele middelen betekent dat het uitvoeren van de lijkschouw onder druk staat. GGD GHOR Nederland deelt de zorgen van de Inspectie.
Op dit moment is in alle politieregio’s nog 24 uur per dag, zeven dagen per week een forensisch arts beschikbaar en voldoet de kwaliteit van de lijkschouw aan alle normen. André Rouvoet, voorzitter GGD GHOR Nederland: “Zoals de IGJ al zegt, zijn forensisch artsen betrokken deskundige en flexibele artsen, die alle zeilen bijzetten om te zorgen voor de gemeentelijke lijkschouw. Ze draaien lange diensten of veel diensten achter elkaar. Maar dat houdt een keer op. De continuïteit en de randvoorwaarden voor de gemeentelijke lijkschouw door forensisch artsen staan onder grote druk. Er is onvoldoende geld om de uitvoering en kwaliteit van dit bijzondere onderdeel van de publieke gezondheid te kunnen garanderen.” De capaciteitstekorten dreigen daarbij nijpend en in sommige regio’s zelfs acuut te worden.
Daarom geeft GGD GHOR Nederland aan dat structurele investeringen in de forensische geneeskunde noodzakelijk zijn. Dit extra geld is onder meer nodig voor meer forensisch artsen, de kwaliteit van de uitvoering te versterken, artsen en verpleegkundigen een goed toekomstperspectief te bieden, professionele richtlijnen te ontwikkelen en de organisatie van de forensische geneeskunde bij GGD’en toekomstbestendiger in te richten. Het demissionaire kabinet erkent dat er structureel 20 miljoen euro moet worden uitgetrokken. Het rapport van de Inspectie laat volgens GGD GHOR Nederland zien waarom dat geld heel snel beschikbaar moet komen (de kabinetsreactie leest u hier).
Lijkschouw houdt in dat er onderzoek wordt gedaan naar het overlijden van iemand, om vast te stellen of er sprake is van een niet-natuurlijke doodsoorzaak (zoals misdrijven en ongevallen). Dit is niet alleen belangrijk voor politie en justitie en voor nabestaanden, maar ook van groot maatschappelijk belang. Jaarlijks vinden er in Nederland tussen de 11.000 en 12.000 lijkschouwen plaats.
De forensische geneeskunde is een onderdeel van de publieke gezondheid. Een investering in een sterke publieke gezondheid is een investering in de gezondheid van Nederland. Maar dit investeren in voorzienbare gezondheidsrisico’s hebben we te lang nagelaten. In de brief die GGD GHOR Nederland stuurde aan de informateur, staan vier zaken die een volgend kabinet moet oppakken en die samen optellen tot een bedrag van 600 miljoen euro. De noodzakelijke structurele investeringen in de forensische geneeskunde maken daar onderdeel van uit.
Forensisch artsen zetten hun medische expertise in om doodsoorzaken te achterhalen, sporen af te nemen bij slachtoffers en verdachten, letsels te onderzoeken en te duiden in geval van misdrijven, en om medisch advies en bijstand te geven in het kader van opsporing en onderzoek door politie en justitie. GGD’en voeren de forensische geneeskunde uit in opdracht van gemeenten, politie en justitie.
Meer weten over het werk van een forensisch arts? Bekijk het filmpje met forensisch arts Michelle Nysten of lees de interviews met forensisch arts Jonne Kortman of met de ‘forensische familie’.
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Eén van de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet is het bereiken en in ...
Lees meerSeries als CSI zijn onverminderd populair, voorlichtingsdagen bij criminologie trekken duizenden scholieren, maar wie weet wat een forensisch arts doet? Studenten geneeskunde ...
Lees meerEind januari liet GGD GHOR Nederland in haar reactie al doorklinken dat we ons herkennen in veel van de gestelde conclusies en ...
Lees meer