Lancering website alles over, voor en tegen de eikenprocessierups

Lancering website alles over, voor en tegen de eikenprocessierups

NieuwsVeiligheid

De eikenprocessierups: hoe informeer je inwoners? Het team Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD’en Brabant ontwikkelde een toolkit voor gemeenten: www.oakie.info.

Dit is een site met begrijpelijke info over de eikenprocessierups voor inwoners en professionals. Op de website vind je informatie over gezondheid, bloostelling voorkomen en wat je kan doen als je gezondheidsklachten ervaart.

Linda Blous, werkzaam voor de drie Brabantse GGD´en, heeft met het prijzengeld dat zij won bij de Dragons’ Den 2018 van GGD GHOR Nederland een website gemaakt. Het resultaat is de website www.oakie.info met daarop een toolkit. Je vindt er alles over, voor en tegen de eikenprocessierups.

Waar bestaat de toolkit uit?

De toolkit op de website bestaat uit verschillende folders voor inwoners. Ze gaan over: Wat te doen bij overlast, hoe je overlast kunt voorkomen, wat te doen bij gezondheidsklachten en hoe je op een natuurvriendelijke manier de eikenprocessierups kan bestrijden. Gemeenten kunnen deze folders downloaden en verspreiden binnen hun gemeente. Daarnaast staan er infobladen op voor kindcentra, huisartsen en recreatieterreineigenaren.

Een duurzaam antwoord op veel gestelde vragen over de eikenprocessierups

Het team Gezondheid, Milieu en Veiligheid van de GGD’en in Brabant waar Linda werkt kreeg vaak vragen van de groenambtenaren en inwoners van de Brabantse gemeenten. In 2018 was er ook veel overlast van de eikenprocessierups binnen Brabant. Gemeenten hadden op dat moment geen eenduidig, onafhankelijk communicatiemateriaal om te verspreiden. Zo ontstond het idee om een website met een toolkit te ontwikkelen.

Landelijke website

Omdat de rups in heel Nederland is verspreid kunnen alle GGD’en verwijzen naar deze toolkit op www.oakie.info. De websitenaam Oakie is ontstaan door de Engelse vertaling van Eik en dan een verkleinwoordje om hem vriendelijk over te laten komen. De grondtoon van de toolkit is positief en communiceert eerder over kansen en mogelijkheden dan over risico’s en gevaren. Zo ontstaat er bewustwording en acceptatie en wordt voorkomen dat er onnodige onrust ontstaat. Voor alle informatie over de eikenprocessierups raadpleeg je www.oakie.info.