GGD GHOR Nederland ondertekent derde landelijke agenda ter voorkoming van zelfdoding

28 januari 2021Kwetsbare groepen

Vandaag ondertekende GGD GHOR Nederland, samen met Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en tal van maatschappelijke organisaties, de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025, waarin zij samen optrekken om zelfdoding zoveel mogelijk te voorkomen. Door deze landelijke agenda te ondertekenen, onderschrijft GGD GHOR Nederland dit overheidsbeleid en neemt ze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het laten verminderen van het aantal zelfdodingen in ons land.

De cijfers maken de urgentie duidelijk. In Nederland overlijden gemiddeld 5 mensen per dag aan zelfdoding en doen er 135 mensen een poging tot zelfdoding. Ongeveer 250.000 naasten worden jaarlijks getroffen door een zelfdoding van een dierbare. De coronacrisis is nog extra aanleiding tot zorg.

André Rouvoet: “Ook GGD’en pakken hun verantwoordelijkheid in het terugdringen van het aantal zelfdodingen. Suïcidepreventie heeft veel baat bij (regionale) samenwerking waarbij de vruchten geplukt worden van ieders expertise en netwerk. De GGD’en kunnen, vanuit hun kennis van de lokale situatie en hun regionale netwerk, een bijdrage leveren aan de suïcidepreventie. Verschillende GGD’en nemen deel aan mooie projecten op dit gebied”.

De derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 is op 28 januari ondertekend tijdens een online talkshow. Deze is terug te kijken op www.113.nl/samen.

Meer nieuws

GGD GHOR Nederland ondertekent belangrijk signaal aan kabinet: “Alles op alles zetten om te voorkomen dat mensen ziek worden door armoede”

16 feb 2023 Kwetsbare groepen

Iedereen in Nederland moet een gelijke kans hebben op een zo gezond mogelijk leven. Om dat te bereiken moet de ‘bestaanszekerheid’ worden gegarandeerd. Dit houdt in: een ... Lees meer

Lees meer over

Nu Niet Zwanger succesvolle interventie in voorkomen onbedoelde zwangerschappen

31 jan 2023 Kwetsbare groepen

Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) wordt sinds 2018 in heel Nederland uitgerold om onbedoelde zwangerschappen bij de meest kwetsbaren in de samenleving te voorkomen. Het programma biedt handvatten ... Lees meer

Lees meer over