GGD GHOR Nederland ondertekent derde landelijke agenda ter voorkoming van zelfdoding

28 januari 2021Kwetsbare groepen

Vandaag ondertekende GGD GHOR Nederland, samen met Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS en tal van maatschappelijke organisaties, de Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025, waarin zij samen optrekken om zelfdoding zoveel mogelijk te voorkomen. Door deze landelijke agenda te ondertekenen, onderschrijft GGD GHOR Nederland dit overheidsbeleid en neemt ze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan het laten verminderen van het aantal zelfdodingen in ons land.

De cijfers maken de urgentie duidelijk. In Nederland overlijden gemiddeld 5 mensen per dag aan zelfdoding en doen er 135 mensen een poging tot zelfdoding. Ongeveer 250.000 naasten worden jaarlijks getroffen door een zelfdoding van een dierbare. De coronacrisis is nog extra aanleiding tot zorg.

André Rouvoet: “Ook GGD’en pakken hun verantwoordelijkheid in het terugdringen van het aantal zelfdodingen. Suïcidepreventie heeft veel baat bij (regionale) samenwerking waarbij de vruchten geplukt worden van ieders expertise en netwerk. De GGD’en kunnen, vanuit hun kennis van de lokale situatie en hun regionale netwerk, een bijdrage leveren aan de suïcidepreventie. Verschillende GGD’en nemen deel aan mooie projecten op dit gebied”.

De derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021-2025 is op 28 januari ondertekend tijdens een online talkshow. Deze is terug te kijken op www.113.nl/samen.

Meer nieuws

Onbedoelde zwangerschap bij complexe problematiek, hoe kunnen we dit voorkomen?

25 aug 2022 Kwetsbare groepen

‘Mag je je als zorgverlener wel bemoeien met de kinderwens van een patiënt? En zo ja, hoe ga je het gesprek daarover aan?’ Daarover hebben ... Lees meer

Lees meer over

Prenataal huisbezoek versterkt kansrijke start

30 jun 2022 Jeugd & Opvoeden

Met de wet ‘Prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg’ (PHB JGZ) krijgen alle gemeenten vanaf 1 juli 2022 de taak om een prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg (JGZ) aan de ... Lees meer

Lees meer over