Rouvoet en Coenen over de plannen van het nieuwe kabinet11 juli 2024
Op 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerNOC*NSF en een groot aantal maatschappelijke organisaties, waaronder GGD GHOR Nederland, hebben voorafgaand aan het WK Shorttrack 2017 een oproep aan de politiek gedaan voor meer sport en een gezonde leefstijl in het regeerakkoord.
Onder meer Hinkelien Schreuder (oud-topzwemster), Tessel van Dongen (rugby sevens international), Jantine van der Vlist (voormalig beachvolleybalster) en Sterre Jonkers (schaatsster) overhandigden ieder een manifest aan (kandidaat) Kamerleden van zeven politieke partijen.
NOC*NSF wil graag samen met maatschappelijke organisaties en de politiek werken aan het sportbeleid van de toekomst. Met de manifesten laten de betrokken maatschappelijke organisatie en NOC*NSF zien welke sportthema’s aandacht behoeven en worden suggesties gedaan om mensen aan te zetten tot een gezonde leefstijl. De manifesten zijn aan de politiek aangeboden in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.
NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen: “Mooi om ook vandaag weer te zien dat de waarde en kracht van sport worden herkend door een groot aantal andere maatschappelijke organisaties. Samen hebben we vier mooie manifesten kunnen opstellen en overhandigd aan kandidaat Kamerleden. We nodigen het nieuwe kabinet van harte uit om met ons, en vele anderen, in een nationaal Sportakkoord samen te werken aan een gelukkigere, gezondere en slimmere samenleving.”
De (zorg)kosten voor inactiviteit bedragen jaarlijks zo’n 1,3 miljard euro en voor ziekten als gevolg van overgewicht circa 1,6 miljard euro. Voorkomen is beter dan genezen en daarom roepen de organisaties de politiek op tot meer aandacht voor preventieve maatregelen en het bevorderen van een actieve gezonde leefstijl. Onder andere door bepaalde preventieve behandelingen door de fysiotherapeut op te nemen in het basispakket, meer te investeren in het bevorderen van een actieve leefstijl en de samenwerking te bevorderen tussen zorgpartijen, buurtsportcoaches en sportprofessionals.
Veelzijdig leren bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en draagt bij aan beter leren, het ontdekken van (sportieve) talenten en het omgaan met normen en waarden. Het is daarom belangrijk dat kinderen op en na school voldoende mogelijkheden hebben om te sporten. Sport en cultuur moeten daarom onderdeel worden van de integrale kindcentra. Daardoor ontstaan er nieuwe mogelijkheden om culturele en sportieve activiteiten aan te bieden. Een goede samenwerking begint met een sport- en beweegplan per school, en een investering in structurele samenwerking tussen scholen, sportclubs en de kinderopvang.
Sporten in de natuur wordt steeds populairder, maar tegelijkertijd staat de kwaliteit van de natuur en biodiversiteit onder druk. De organisaties doen daarom de oproep aan de politiek om meer te investeren in natuurgebieden. Dit geldt voor natuurbeheer, maar ook voor het beter verbinden en ontsluiten van (natuur)gebieden voor sport en recreatie. Dus meer ruimte en aandacht voor zowel de natuur als buitensporters. Het samen optrekken van de ministeries van EZ, VWS en I&M is daarbij een belangrijke voorwaarde.
Veel jongeren tussen de twaalf en achttien jaar stoppen met sport, vaak omdat ze het niet meer leuk vinden of interesses krijgen voor andere dingen. Cultuur kent al jaren een succesvolle formule met de CJP Cultuurkaart. Met dit manifest vragen organisaties aan de politiek om daarop voort te borduren en een CJP Sportkaart te introduceren. Daarmee kunnen scholen met korting sportactiviteiten inkopen en kunnen jongeren met korting de sport beoefenen die ze leuk vinden en zo hun sportieve talenten ontdekken.
De vier manifesten zijn aangeboden namens de volgende organisaties:
Kijk voor meer informatie de Tweede Kamerverkiezingen en de aangeboden manifesten op www.nocnsf.nl/tk2017.
Op 2 juli is het kabinet-Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet gaat komende tijd aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. ...
Lees meerHet welzijn van de bevolking zou tijdens een gezondheidscrisis vanaf het begin intensiever moeten worden gemonitord. Door deze informatie mee te wegen ...
Lees meerOp 31 mei, Wereld Anti-Tabaksdag, vragen Pharos en GGD GHOR Nederland extra aandacht voor de gevolgen van roken voor de gezondheid van mensen. ...
Lees meer