Sjaak de Gouw: meer testen is een voorwaarde voor meer vrijheid

Let op dit artikel is verouderd en bevat mogelijk informatie die niet meer juist is.

Sjaak de Gouw: meer testen is een voorwaarde voor meer vrijheid

NieuwsCoronavirus

“We zien het als opdracht om de mensen hun vrijheid terug te geven”, zegt Sjaak de Gouw, portefeuillehouder infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland in gesprek met Radio 1, Dit is de Dag. Anja Schreijer, arts M&G en hoofd infectieziektebestrijding bij GGD Amsterdam benadrukte bij bij Op1 dat testen en contact onderzoek één van de sleutels is, maar naleven van de leefregels minstens zo belangrijk is.

Zijn de GGD’en klaar?

Centraal in beide interviews stond de vraag of de GGD’en er klaar voor zijn om steeds meer mogelijke patiënten te testen en bijbehorende contactopsporing te doen. Een belangrijke voorwaarde voor het versoepelen van de lockdown.

Ondanks dat het een enorme klus is, kunnen de GGD’en deze volgens de Gouw aan: “Op dit moment voeren wij dagelijks 300 bron- en contactonderzoeken uit. We verwachten dat dat er 850 worden eind mei, op basis van de cijfers van het RIVM. Op het hoogtepunt van de verspreiding afgelopen maanden deden wij al 1300 bron- en contactonderzoeken per dag”.

Anja Schreijer legde bij Op1 uit hoe het testen en het daaropvolgende bron- en contactonderzoek in zijn werk gaat  Op de vraag of de GGD’en dit aankunnen antwoordde zij: “Bron- en contactonderzoek is ons basiswerk. Dat gold niet voor het optuigen van de teststraten, maar we hebben dat in een recordtempo geregeld. We hebben meer dan 30.000 mensen getest in een maand tijd. Bron- en contactonderzoek is echter onze corebusiness. Dit is niet nieuw voor ons, maar is in deze hoeveelheden wel een flinke uitdaging”.

De Gouw, ook directeur van GGD Hollands Midden, geeft aan dat binnen zijn eigen GGD de afgelopen tijd 162 mensen zijn opgeleid. Intern, bijvoorbeeld jeugdverpleegkundigen, maar ook extern. Studenten, Rode Kruis-mensen en ambulanceverpleegkundigen. Die zijn nu niet aan het werk, maar zijn wel beschikbaar. Ook andere GGD’en hebben zich de afgelopen tijd op deze manier voorbereid. Landelijk zijn de GGD’en de afgelopen maanden opgeschaald van 250 naar 750 FTE voor bron- en contactonderzoek.

Veel aanbiedingen voor hulp bij bron- en contactonderzoek

Naar aanleiding van het nieuws dat de GGD’en in juni starten met het testen van heel veel mensen, bieden veel mensen hun hulp aan voor het bron- en contactonderzoek. Sjaak de Gouw: “We hebben heel veel aanbiedingen gekregen de afgelopen maanden van bedrijven en vrijwilligers. Callcenters, Rode Kruis. Al die voorstellen worden nu bekeken. Meer over de wijze van opschalen wordt later deze week duidelijk in het opschalingsplan dat de GGD’en dan. Meer hierover lees je hier.

Hoe werkt het?

Stel een kapper blijkt besmet te zijn met het virus. Dan testen we de kapper. Vervolgens bekijken we de klantenlijst, want voor de kapper maak je een afspraak. En dan kijken we wie hij of zij gezien heeft in de periode dat hij of zij besmettelijk was. Dat doen we vanaf twee dagen voor de eerste klachten.

Wij krijgen de gegevens van deze mensen en benaderen ze. Telefonisch of ze krijgen een brief met instructies. Ze worden bijvoorbeeld verzocht om de komende 14 dagen zoveel mogelijk thuis te blijven, geen nieuwe contacten aan te gaan, goed op hun gezondheid te letten, en zodra ze klachten krijgen, contact op te nemen met de GGD.

“Wij vertrouwen op de mensen, we moeten dit samen doen”

De mensen die opgespoord en gewaarschuwd worden naar aanleiding van het bron- en contactonderzoek van een persoon met het coronavirus, worden gevraagd om zich onmiddellijk bij de GGD’en te melden zodra zij klachten ontwikkelen. In Nederland is er niet voor gekozen om iedereen dagelijks te bellen. Anja Schreijer: “Wij denken dat in deze fase, waarin mensen weten wat corona is, weten wat de klachten zijn, ze ons echt wel gaan bellen”. Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie, was het in Op1 eens met deze werkwijze: “Ik vind dat we op het gezonde verstand van mensen moeten vertrouwen. Dat we ervan uit moeten gaan dat iedereen in dit land het goed doet.”

 

Het volledige interview luisteren en fragment bekijken: