Vaccineren: samenwerken aan het verlagen van het infectierisico

22 maart 2019Vaccineren

Om optimaal samen te kunnen werken aan het verlagen van het infectierisico, is het belangrijk dat de rol en taakverdeling tussen huisartsen en jeugdgezondheidszorg helder en zuiver blijft. Dat stellen LHV, NHG, AJN, ActiZ en GGD GHOR Nederland in een brief aan staatssecretaris Blokhuis (VWS).

Eind 2018 kondigde de staatssecretaris de oprichting van een vaccinatiealliantie aan. Als onderdeel van het actieplan om de vaccinatiebereidheid te verhogen en het infectierisico te verlagen. Brancheorganisaties van onder andere jeugd- en huisartsen steunen de aanpak van de staatssecretaris. Belangrijk hierbij is dat de rol- en taakverdeling tussen RIVM, consultatiebureau, jeugdgezondheidszorg (JGZ) en huisartsen voor ouders en kinderen helder en zuiver blijft.

Huisartsen willen graag samenwerken en hun verantwoordelijkheid nemen in het verhogen van de vaccinatiegraad door te wijzen op het belang van het volgen van het Rijksvaccinatieprogramma, het beschikbaar stellen van informatie over vaccineren en te verwijzen naar de jeugdgezondheidszorg omdat daar de meeste expertise over vaccins, vaccineren en het voeren van het goede gesprek zich bevindt.

De volledige brief leest u hier.

Lees ook

Vaccineren hoeft niet als kind al corona heeft gehad, maar kan nog wel

20 jan 2022 Vaccineren

De Gezondheidsraad kwam op woensdag 19 januari met een aangepast advies over het vaccineren van kinderen. Ouders of verzorgers die hun kinderen van 5 tot en met 11 jaar laten vaccineren, ... Lees meer

Lees meer over

Vaccinatiegraad verder omhoog? Blijf investeren in meer en betere gesprekken over vaccineren

30 jun 2020 Jeugd & Opvoeden

Het zojuist verschenen Vaccinatiegraadrapport laat zien dat de landelijke vaccinatiegraad voor het eerst in 5 jaar is verhoogd ten opzichte van vorige jaren. GGD GHOR Nederland, ActiZ en AJN ... Lees meer

Lees meer over