Over de omgevingswet16 januari 2024
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Eén van de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet is het bereiken en in ...
Lees meerIn de week van 2 oktober ontvangen 1,2 miljoen huishoudens die wonen binnen een straal van 100 kilometer van een kernreactor een kaart in de brievenbus. Op de kaart wordt aangekondigd dat mensen op dat adres tussen 10 en 25 oktober een doosje jodiumtabletten ontvangen die ze goed moeten bewaren.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dit duurt naar verwachting twee weken.
Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd. Ook is het bij een kernongeval niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken, alleen als een wolk met teveel radioactief jodium bij u in de buurt komt. Dan zal de overheid adviseren jodiumtabletten te slikken.
Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan, om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.
Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan nemen als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. De maatregelen verschillen per situatie. Daarbij kijkt de overheid onder meer naar de ernst van het ongeval, het vermogen van de kernreactor, de windrichting en het soort straling. Zo kan de overheid:
De overheid geeft informatie over de maatregelen via de calamiteitenzender op de regionale radio of televisie, uw mobiele telefoon (NL Alert) en het internet (www.crisis.nl en de website veiligheidsregio).
Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Eén van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Dat weten we uit studies van eerdere kernongevallen. Op de langere termijn ziet men daarin een toename van schildklierkanker bij jonge mensen.
Door jodiumtabletten in te nemen op het moment dat de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.
Vrouwen (van alle leeftijden) die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen, naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als zij zelf de vereiste dosis jodiumtabletten innemen. U kunt de tabletten vanaf de tweede week van oktober kopen bij apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.
Over het algemeen geldt: hoe verder u bij een kerncentrale vandaan woont, hoe kleiner de kans dat u bij een kernongeval radioactief jodium binnen krijgt. Daarom hanteert de overheid een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale.
De tabletten worden per post verstuurd. Vanaf 3 oktober verstuurt het ministerie van VWS een vooraankondiging naar de mensen die de tabletten ontvangen.
Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.
Voor meer informatie kijk op: www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl.
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Eén van de maatschappelijke doelen van de Omgevingswet is het bereiken en in ...
Lees meerSeries als CSI zijn onverminderd populair, voorlichtingsdagen bij criminologie trekken duizenden scholieren, maar wie weet wat een forensisch arts doet? Studenten geneeskunde ...
Lees meerEind januari liet GGD GHOR Nederland in haar reactie al doorklinken dat we ons herkennen in veel van de gestelde conclusies en ...
Lees meer